Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySlavnostní wellington z červené řepy
Albert logoAlbert logo
  • Slavnostní wellington z červené řepy

Slavnostní wellington z červené řepy

Slavnostní wellington z červené řepy
Náročné
Více než 60 minut
5/5
Anglická
Vegetariánské
Oslava
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Olej olivový 4 plž
  • Sůl
  • Červená řepa 4 ks
  • Pepř
  • Rozmarýn sušený 2 člž
  • Tymián sušený 1 člž
  • Brambory typu B 8 ks
  • Balzamikový ocet 100 ml
  • Cukr třtinový 40 g
  • Vlašské ořechy 25 g
  • Žampiony 250 g
  • Bílé víno 50 ml
  • Baby špenát 250 g
  • Cibule šalotka 4 ks
  • Česnek 4 strouž.
  • Droždí lahůdkové 30 g
  • Strouhanka 70 g
  • Listové těsto 1 ks
  • Sezam 1 plž
  • Chia semínka 1 plž
  • Ovesné mléko 1 plž
  • Brokolice 1 ks
  • Olej olivový 4 plž
  • Sůl
  • Červená řepa 4 ks
  • Pepř
  • Rozmarýn sušený 2 člž
  • Tymián sušený 1 člž
  • Brambory typu B 8 ks
  • Balzamikový ocet 100 ml
  • Cukr třtinový 40 g
  • Vlašské ořechy 25 g
  • Žampiony 250 g
  • Bílé víno 50 ml
  • Baby špenát 250 g
  • Cibule šalotka 4 ks
  • Česnek 4 strouž.

Příprava

1
Očistěte a oloupejte 4 řepy. Potřete je lžící olivového oleje, osolte, opepřete a posypte 2 lžičkami rozmarýnu. řepy přendejte do malé zapékací misky. Dobře omyjte 8 brambor a i se slupkou je shora opatrně nakrojte do poloviny na tenké plátky. Potřete je 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a posypte lžičkou tymiánu. Brambory dejte na plech a spolu s červenou řepou je pečte 60 minut v troubě na 200 °C. Abyste dosáhli hezkého efektu, pečte pak brambory ještě 10 minut při 220 °C.
2
Do hrnce vlijte 100 ml balzamika a přisypte 40 g třtinového cukru. Směs přiveďte pomalu k varu a nechte jemně probublávat 20 minut, až se směs zredukuje na polovinu. Nasekejte 25 g vlašských ořechů a nasucho je opražte na rozpálené pánvi. Přesypte je do misky a dejte stranou. Najemno nakrájejte 4 oloupené šalotky a 4 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje, šalotky s česnekem na něm orestujte dozlatova a přesypte 1/3 k praženým ořechům.
3
Připravte 250 g žampionů, očistěte je, nasekejte nadrobno a vsypte do rozpálené pánve ke zbývající směsi šalotek a česneku. Jakmile se z hub odpaří všechna tekutina, vlijte do směsi 50 ml bílého vína, osolte, opepřete a pár minut provařte. Směs přendejte do misky. Polovinu směsi hub pak rozmixujte dohladka a poté smíchejte se zbytkem hub. Do pánve nasypte 250 g baby špenátu a nechte ho na zbytkovém teple zavadnout. V misce smíchejte lžíci chia semínek a 3 lžíce vody. Nechte nabobtnat. Do mísy k vlašským ořechům, šalotce a česneku přidejte scezený špenát, 30 g lahůdkového droždí, 20 g strouhanky, osolte, opepřete a promíchejte. K houbové směsi vlijte nabobtnalá chia semínka a promíchejte na texturu lepivé hmoty. Listové těsto rozbalte a do úzkého pruhu o šířce 5 cm posypte 50 g strouhanky, aby nasála přebytečnou vlhkost při pečení. Nahoru na strouhanku rozprostřete špenátovou směs. Na ni usaďte 4 pečené řepy. řepy překryjte houbovou směsí tak, aby byly hezky zabalené a kompaktní. Wellington nakonec opatrně zabalte zbývajícím listovým těstem po stranách, dobře utáhněte oba konce a schovejte směrem dolů pod závin. Wellington přemístěte na plech. Listové těsto potřete shora lžící ovesného mléka a posypte lžící sezamových semínek. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 25 minut dozlatova.
4
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a blanšírujte postupně ve vroucí vodě. Stačí je povařit 3 minuty, scedit a pak vsypat do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly zelenou barvu. Na talíře servírujte 2 pečené brambůrky, blanšírovanou brokolici, plátek řepového wellingtonu a nakonec přelijte balzamikovou redukcí. Sváteční menu se může podávat!
1
Očistěte a oloupejte 4 řepy. Potřete je lžící olivového oleje, osolte, opepřete a posypte 2 lžičkami rozmarýnu. řepy přendejte do malé zapékací misky. Dobře omyjte 8 brambor a i se slupkou je shora opatrně nakrojte do poloviny na tenké plátky. Potřete je 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a posypte lžičkou tymiánu. Brambory dejte na plech a spolu s červenou řepou je pečte 60 minut v troubě na 200 °C. Abyste dosáhli hezkého efektu, pečte pak brambory ještě 10 minut při 220 °C.
2
Do hrnce vlijte 100 ml balzamika a přisypte 40 g třtinového cukru. Směs přiveďte pomalu k varu a nechte jemně probublávat 20 minut, až se směs zredukuje na polovinu. Nasekejte 25 g vlašských ořechů a nasucho je opražte na rozpálené pánvi. Přesypte je do misky a dejte stranou. Najemno nakrájejte 4 oloupené šalotky a 4 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje, šalotky s česnekem na něm orestujte dozlatova a přesypte 1/3 k praženým ořechům.
3
Připravte 250 g žampionů, očistěte je, nasekejte nadrobno a vsypte do rozpálené pánve ke zbývající směsi šalotek a česneku. Jakmile se z hub odpaří všechna tekutina, vlijte do směsi 50 ml bílého vína, osolte, opepřete a pár minut provařte. Směs přendejte do misky. Polovinu směsi hub pak rozmixujte dohladka a poté smíchejte se zbytkem hub. Do pánve nasypte 250 g baby špenátu a nechte ho na zbytkovém teple zavadnout. V misce smíchejte lžíci chia semínek a 3 lžíce vody. Nechte nabobtnat. Do mísy k vlašským ořechům, šalotce a česneku přidejte scezený špenát, 30 g lahůdkového droždí, 20 g strouhanky, osolte, opepřete a promíchejte. K houbové směsi vlijte nabobtnalá chia semínka a promíchejte na texturu lepivé hmoty. Listové těsto rozbalte a do úzkého pruhu o šířce 5 cm posypte 50 g strouhanky, aby nasála přebytečnou vlhkost při pečení. Nahoru na strouhanku rozprostřete špenátovou směs. Na ni usaďte 4 pečené řepy. řepy překryjte houbovou směsí tak, aby byly hezky zabalené a kompaktní. Wellington nakonec opatrně zabalte zbývajícím listovým těstem po stranách, dobře utáhněte oba konce a schovejte směrem dolů pod závin. Wellington přemístěte na plech. Listové těsto potřete shora lžící ovesného mléka a posypte lžící sezamových semínek. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 25 minut dozlatova.
4
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a blanšírujte postupně ve vroucí vodě. Stačí je povařit 3 minuty, scedit a pak vsypat do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly zelenou barvu. Na talíře servírujte 2 pečené brambůrky, blanšírovanou brokolici, plátek řepového wellingtonu a nakonec přelijte balzamikovou redukcí. Sváteční menu se může podávat!

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 42 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 35 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 7 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 42 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 14 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.