1
Očistěte a oloupejte 4 řepy. Potřete je lžící olivového oleje, osolte, opepřete a posypte 2 lžičkami rozmarýnu. řepy přendejte do malé zapékací misky. Dobře omyjte 8 brambor a i se slupkou je shora opatrně nakrojte do poloviny na tenké plátky. Potřete je 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a posypte lžičkou tymiánu. Brambory dejte na plech a spolu s červenou řepou je pečte 60 minut v troubě na 200 °C. Abyste dosáhli hezkého efektu, pečte pak brambory ještě 10 minut při 220 °C.
2
Do hrnce vlijte 100 ml balzamika a přisypte 40 g třtinového cukru. Směs přiveďte pomalu k varu a nechte jemně probublávat 20 minut, až se směs zredukuje na polovinu. Nasekejte 25 g vlašských ořechů a nasucho je opražte na rozpálené pánvi. Přesypte je do misky a dejte stranou. Najemno nakrájejte 4 oloupené šalotky a 4 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje, šalotky s česnekem na něm orestujte dozlatova a přesypte 1/3 k praženým ořechům.
3
Připravte 250 g žampionů, očistěte je, nasekejte nadrobno a vsypte do rozpálené pánve ke zbývající směsi šalotek a česneku. Jakmile se z hub odpaří všechna tekutina, vlijte do směsi 50 ml bílého vína, osolte, opepřete a pár minut provařte. Směs přendejte do misky. Polovinu směsi hub pak rozmixujte dohladka a poté smíchejte se zbytkem hub. Do pánve nasypte 250 g baby špenátu a nechte ho na zbytkovém teple zavadnout. V misce smíchejte lžíci chia semínek a 3 lžíce vody. Nechte nabobtnat. Do mísy k vlašským ořechům, šalotce a česneku přidejte scezený špenát, 30 g lahůdkového droždí, 20 g strouhanky, osolte, opepřete a promíchejte. K houbové směsi vlijte nabobtnalá chia semínka a promíchejte na texturu lepivé hmoty. Listové těsto rozbalte a do úzkého pruhu o šířce 5 cm posypte 50 g strouhanky, aby nasála přebytečnou vlhkost při pečení. Nahoru na strouhanku rozprostřete špenátovou směs. Na ni usaďte 4 pečené řepy. řepy překryjte houbovou směsí tak, aby byly hezky zabalené a kompaktní. Wellington nakonec opatrně zabalte zbývajícím listovým těstem po stranách, dobře utáhněte oba konce a schovejte směrem dolů pod závin. Wellington přemístěte na plech. Listové těsto potřete shora lžící ovesného mléka a posypte lžící sezamových semínek. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 25 minut dozlatova.
4
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a blanšírujte postupně ve vroucí vodě. Stačí je povařit 3 minuty, scedit a pak vsypat do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly zelenou barvu. Na talíře servírujte 2 pečené brambůrky, blanšírovanou brokolici, plátek řepového wellingtonu a nakonec přelijte balzamikovou redukcí. Sváteční menu se může podávat!
1
Očistěte a oloupejte 4 řepy. Potřete je lžící olivového oleje, osolte, opepřete a posypte 2 lžičkami rozmarýnu. řepy přendejte do malé zapékací misky. Dobře omyjte 8 brambor a i se slupkou je shora opatrně nakrojte do poloviny na tenké plátky. Potřete je 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a posypte lžičkou tymiánu. Brambory dejte na plech a spolu s červenou řepou je pečte 60 minut v troubě na 200 °C. Abyste dosáhli hezkého efektu, pečte pak brambory ještě 10 minut při 220 °C.
2
Do hrnce vlijte 100 ml balzamika a přisypte 40 g třtinového cukru. Směs přiveďte pomalu k varu a nechte jemně probublávat 20 minut, až se směs zredukuje na polovinu. Nasekejte 25 g vlašských ořechů a nasucho je opražte na rozpálené pánvi. Přesypte je do misky a dejte stranou. Najemno nakrájejte 4 oloupené šalotky a 4 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje, šalotky s česnekem na něm orestujte dozlatova a přesypte 1/3 k praženým ořechům.
3
Připravte 250 g žampionů, očistěte je, nasekejte nadrobno a vsypte do rozpálené pánve ke zbývající směsi šalotek a česneku. Jakmile se z hub odpaří všechna tekutina, vlijte do směsi 50 ml bílého vína, osolte, opepřete a pár minut provařte. Směs přendejte do misky. Polovinu směsi hub pak rozmixujte dohladka a poté smíchejte se zbytkem hub. Do pánve nasypte 250 g baby špenátu a nechte ho na zbytkovém teple zavadnout. V misce smíchejte lžíci chia semínek a 3 lžíce vody. Nechte nabobtnat. Do mísy k vlašským ořechům, šalotce a česneku přidejte scezený špenát, 30 g lahůdkového droždí, 20 g strouhanky, osolte, opepřete a promíchejte. K houbové směsi vlijte nabobtnalá chia semínka a promíchejte na texturu lepivé hmoty. Listové těsto rozbalte a do úzkého pruhu o šířce 5 cm posypte 50 g strouhanky, aby nasála přebytečnou vlhkost při pečení. Nahoru na strouhanku rozprostřete špenátovou směs. Na ni usaďte 4 pečené řepy. řepy překryjte houbovou směsí tak, aby byly hezky zabalené a kompaktní. Wellington nakonec opatrně zabalte zbývajícím listovým těstem po stranách, dobře utáhněte oba konce a schovejte směrem dolů pod závin. Wellington přemístěte na plech. Listové těsto potřete shora lžící ovesného mléka a posypte lžící sezamových semínek. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 25 minut dozlatova.
4
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a blanšírujte postupně ve vroucí vodě. Stačí je povařit 3 minuty, scedit a pak vsypat do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly zelenou barvu. Na talíře servírujte 2 pečené brambůrky, blanšírovanou brokolici, plátek řepového wellingtonu a nakonec přelijte balzamikovou redukcí. Sváteční menu se může podávat!