1
Nejprve si připravte krutonky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Toastový chleba nakrájejte na kostičky anebo vykrajovátkem vykrájejte do tvaru hvězdiček. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem a čtvrt hodiny pečte dozlatova. Před koncem pečení posypte strouhaným sýrem. Hrách si dejte dopředu namočit, nejlépe přes noc. Bílou část pórku nakrájejte na nudličky, zbylou zelenou část uchovejte pro další použití v kuchyni. V hrnci rozehřejte olej a pár minut na něm pozvolna opékejte pórek. Přidejte najemno nakrájené celerové stonky a nasekaný česnek a nechte ještě pár minut restovat. Zalijte vývarem, přidejte propláchnutý hrách, tymián, bobkový list, sůl a pepř a uvařte doměkka. Poté vyjměte koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu a nechte naposledy přejít varem.