Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySlavnostní hrachovka
Albert logoAlbert logo
  • Slavnostní hrachovka

Slavnostní hrachovka

Naši předkové ke štědrovečerní večeři podávali právě tuto polévku. Pokud zrovna nevyhledáváte rybí vývar, bude tento recept ideální právě pro vás.
Slavnostní hrachovka
Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Vegetariánské
Vánoce
Polévka

Ingredience

Složení
4 porce
  • Pórek 2 ks
  • Řapíkatý celer 2 řap.
  • Olej slunečnicový 2 plž
  • Hrách 200 g
  • Česnek 2 strouž.
  • Vývar zeleninový 1,5 l
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Bobkový list 1 ks
  • Smetana na vaření 150 ml
  • Toastový chléb světlý 4 ks
  • Olej olivový 2 plž
  • Sýr strouhaný 2 plž
  • Pepř
  • Sůl
  • Pórek 2 ks
  • Řapíkatý celer 2 řap.
  • Olej slunečnicový 2 plž
  • Hrách 200 g
  • Česnek 2 strouž.
  • Vývar zeleninový 1,5 l
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Bobkový list 1 ks
  • Smetana na vaření 150 ml
  • Toastový chléb světlý 4 ks
  • Olej olivový 2 plž
  • Sýr strouhaný 2 plž
  • Pepř
  • Sůl

Příprava

1
Nejprve si připravte krutonky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Toastový chleba nakrájejte na kostičky anebo vykrajovátkem vykrájejte do tvaru hvězdiček. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem a čtvrt hodiny pečte dozlatova. Před koncem pečení posypte strouhaným sýrem. Hrách si dejte dopředu namočit, nejlépe přes noc. Bílou část pórku nakrájejte na nudličky, zbylou zelenou část uchovejte pro další použití v kuchyni. V hrnci rozehřejte olej a pár minut na něm pozvolna opékejte pórek. Přidejte najemno nakrájené celerové stonky a nasekaný česnek a nechte ještě pár minut restovat. Zalijte vývarem, přidejte propláchnutý hrách, tymián, bobkový list, sůl a pepř a uvařte doměkka. Poté vyjměte koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu a nechte naposledy přejít varem.
1
Nejprve si připravte krutonky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Toastový chleba nakrájejte na kostičky anebo vykrajovátkem vykrájejte do tvaru hvězdiček. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem a čtvrt hodiny pečte dozlatova. Před koncem pečení posypte strouhaným sýrem. Hrách si dejte dopředu namočit, nejlépe přes noc. Bílou část pórku nakrájejte na nudličky, zbylou zelenou část uchovejte pro další použití v kuchyni. V hrnci rozehřejte olej a pár minut na něm pozvolna opékejte pórek. Přidejte najemno nakrájené celerové stonky a nasekaný česnek a nechte ještě pár minut restovat. Zalijte vývarem, přidejte propláchnutý hrách, tymián, bobkový list, sůl a pepř a uvařte doměkka. Poté vyjměte koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu a nechte naposledy přejít varem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.