Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySkořicové stromečky s karamelem
Albert logoAlbert logo
  • Skořicové stromečky s karamelem

Skořicové stromečky s karamelem

Skořicové stromečky s karamelem
Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Bezlepkové
Vánoce
Postupy a dekorace

Ingredience

Složení
7 porcí
  • Mléko plnotučné bez laktózy 180 ml
  • Droždí čerstvé 24 g
  • Cukr moučkový 120 g
  • Bezlepková směs na pečení 420 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Kypřicí prášek bez lepku 6 g
  • Vejce 1 ks
  • Máslo bez laktózy 160 g
  • Skořice mletá 1 člž
  • Kornouty z kartonu 7 ks
  • Cukr krupicový 100 g
  • Smetana bez laktózy (30 %) 60 ml
  • Blanšírované lískové ořechy 30 g
  • Mléko plnotučné bez laktózy 180 ml
  • Droždí čerstvé 24 g
  • Cukr moučkový 120 g
  • Bezlepková směs na pečení 420 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Kypřicí prášek bez lepku 6 g
  • Vejce 1 ks
  • Máslo bez laktózy 160 g
  • Skořice mletá 1 člž
  • Kornouty z kartonu 7 ks
  • Cukr krupicový 100 g
  • Smetana bez laktózy (30 %) 60 ml
  • Blanšírované lískové ořechy 30 g

Příprava

1
Ve 180 ml vlažného mléka rozpusťte 24 g čerstvého droždí s 20 g moučkového cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 400 g bezlepkové směsi smíchané s ½ lžičky soli, 6 g kypřicího prášku, přidejte hotový kvásek, vajíčko a 60 g změklého másla. Pomocí hnětacího nástavce míchejte těsto na střední otáčky přibližně 5 minut. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2
Na moukou posypaném válu vyválejte vykynuté těsto na obdélník o rozměrech 25 × 40 cm a nakrájejte proužky široké přibližně 1,5 cm. Každý proužek těsta obtočte kolem připraveného kornoutu odspodu směrem nahoru, do tvaru stromečku. Postup opakujte s každým proužkem těsta a kornoutem. Kynuté těsto bez lepku bývá křehké a často se s ním hůře pracuje, proto je klíčové jej modelovat s citem. Stromečky pomažte 60 g rozpuštěného másla a obalte je ve 100 g moučkového cukru smíchaného se lžičkou skořice. Postavte je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vyndejte a nechte zcela vychladnout.
3
Do rendlíku nasypte 100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte zkaramelizovat. Jakmile cukr získá zlatavou barvu a rozpustí se, přidejte 40 g másla a dobře promíchejte. Poté přilijte 60 ml horké smetany a krátce provařte, dokud se směs nespojí. Rendlík dejte stranou a karamel nechte zcela vychladnout.
4
Vychladlé stromečky opatrně sundejte z kuželů, pokapejte připraveným karamelem a posypte nasekanými lískovými ořechy. Špičky stromečků ozdobte zlatou papírovou hvězdičkou. Překvapte rodinu nebo přátele letos něčím opravdu výjimečným a navíc zcela bez lepku a bez laktózy.
1
Ve 180 ml vlažného mléka rozpusťte 24 g čerstvého droždí s 20 g moučkového cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 400 g bezlepkové směsi smíchané s ½ lžičky soli, 6 g kypřicího prášku, přidejte hotový kvásek, vajíčko a 60 g změklého másla. Pomocí hnětacího nástavce míchejte těsto na střední otáčky přibližně 5 minut. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2
Na moukou posypaném válu vyválejte vykynuté těsto na obdélník o rozměrech 25 × 40 cm a nakrájejte proužky široké přibližně 1,5 cm. Každý proužek těsta obtočte kolem připraveného kornoutu odspodu směrem nahoru, do tvaru stromečku. Postup opakujte s každým proužkem těsta a kornoutem. Kynuté těsto bez lepku bývá křehké a často se s ním hůře pracuje, proto je klíčové jej modelovat s citem. Stromečky pomažte 60 g rozpuštěného másla a obalte je ve 100 g moučkového cukru smíchaného se lžičkou skořice. Postavte je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vyndejte a nechte zcela vychladnout.
3
Do rendlíku nasypte 100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte zkaramelizovat. Jakmile cukr získá zlatavou barvu a rozpustí se, přidejte 40 g másla a dobře promíchejte. Poté přilijte 60 ml horké smetany a krátce provařte, dokud se směs nespojí. Rendlík dejte stranou a karamel nechte zcela vychladnout.
4
Vychladlé stromečky opatrně sundejte z kuželů, pokapejte připraveným karamelem a posypte nasekanými lískovými ořechy. Špičky stromečků ozdobte zlatou papírovou hvězdičkou. Překvapte rodinu nebo přátele letos něčím opravdu výjimečným a navíc zcela bez lepku a bez laktózy.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.