1
Ve 180 ml vlažného mléka rozpusťte 24 g čerstvého droždí s 20 g moučkového cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 400 g bezlepkové směsi smíchané s ½ lžičky soli, 6 g kypřicího prášku, přidejte hotový kvásek, vajíčko a 60 g změklého másla. Pomocí hnětacího nástavce míchejte těsto na střední otáčky přibližně 5 minut. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2
Na moukou posypaném válu vyválejte vykynuté těsto na obdélník o rozměrech 25 × 40 cm a nakrájejte proužky široké přibližně 1,5 cm. Každý proužek těsta obtočte kolem připraveného kornoutu odspodu směrem nahoru, do tvaru stromečku. Postup opakujte s každým proužkem těsta a kornoutem. Kynuté těsto bez lepku bývá křehké a často se s ním hůře pracuje, proto je klíčové jej modelovat s citem. Stromečky pomažte 60 g rozpuštěného másla a obalte je ve 100 g moučkového cukru smíchaného se lžičkou skořice. Postavte je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vyndejte a nechte zcela vychladnout.
3
Do rendlíku nasypte 100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte zkaramelizovat. Jakmile cukr získá zlatavou barvu a rozpustí se, přidejte 40 g másla a dobře promíchejte. Poté přilijte 60 ml horké smetany a krátce provařte, dokud se směs nespojí. Rendlík dejte stranou a karamel nechte zcela vychladnout.
4
Vychladlé stromečky opatrně sundejte z kuželů, pokapejte připraveným karamelem a posypte nasekanými lískovými ořechy. Špičky stromečků ozdobte zlatou papírovou hvězdičkou. Překvapte rodinu nebo přátele letos něčím opravdu výjimečným a navíc zcela bez lepku a bez laktózy.
1
Ve 180 ml vlažného mléka rozpusťte 24 g čerstvého droždí s 20 g moučkového cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 400 g bezlepkové směsi smíchané s ½ lžičky soli, 6 g kypřicího prášku, přidejte hotový kvásek, vajíčko a 60 g změklého másla. Pomocí hnětacího nástavce míchejte těsto na střední otáčky přibližně 5 minut. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2
Na moukou posypaném válu vyválejte vykynuté těsto na obdélník o rozměrech 25 × 40 cm a nakrájejte proužky široké přibližně 1,5 cm. Každý proužek těsta obtočte kolem připraveného kornoutu odspodu směrem nahoru, do tvaru stromečku. Postup opakujte s každým proužkem těsta a kornoutem. Kynuté těsto bez lepku bývá křehké a často se s ním hůře pracuje, proto je klíčové jej modelovat s citem. Stromečky pomažte 60 g rozpuštěného másla a obalte je ve 100 g moučkového cukru smíchaného se lžičkou skořice. Postavte je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vyndejte a nechte zcela vychladnout.
3
Do rendlíku nasypte 100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte zkaramelizovat. Jakmile cukr získá zlatavou barvu a rozpustí se, přidejte 40 g másla a dobře promíchejte. Poté přilijte 60 ml horké smetany a krátce provařte, dokud se směs nespojí. Rendlík dejte stranou a karamel nechte zcela vychladnout.
4
Vychladlé stromečky opatrně sundejte z kuželů, pokapejte připraveným karamelem a posypte nasekanými lískovými ořechy. Špičky stromečků ozdobte zlatou papírovou hvězdičkou. Překvapte rodinu nebo přátele letos něčím opravdu výjimečným a navíc zcela bez lepku a bez laktózy.