1
Na Vánoce se často podávala také rybí polévka. Ctíte ještě některé ze starých českých tradic?
2
Rybí hlavy očistěte, jednu mrkev, jednu petržel, celer a cibuli oloupejte, celer rozpulte a dejte vše vařit do 2 litrů studené vody spolu se solí, bobkovým listem a novým kořením.
3
Vařte, dokud zelenina nezměkne, pak ji vyndejte spolu s bobkovým listem a vývar přeceďte.
4
Mezitím si připravte zeleninu a jíšku:
5
Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo nakrájejte na kostičky.
6
Na pánvi zpěňte máslo, osmahněte na něm nakrájenou zeleninu a postupně ji zasypte moukou a za stálého míchání smažte, dokud jíška nezačne bublat a nezezlátne.
7
Nechte ji na ohni, pořád míchejte a postupně do ní vlévejte vývar. Nejdřív vznikne kaše, pak postupně základ polévky.
8
Nechte ho 5 minut vařit, pak do něj přidejte libové maso z kapřích hlav.
9
Polévku dochuťte špetkou muškátového oříšku, případně solí a ještě pár minut vařte.
10
Podávejte ji s krutonky a petrželkou.
1
Na Vánoce se často podávala také rybí polévka. Ctíte ještě některé ze starých českých tradic?
2
Rybí hlavy očistěte, jednu mrkev, jednu petržel, celer a cibuli oloupejte, celer rozpulte a dejte vše vařit do 2 litrů studené vody spolu se solí, bobkovým listem a novým kořením.
3
Vařte, dokud zelenina nezměkne, pak ji vyndejte spolu s bobkovým listem a vývar přeceďte.
4
Mezitím si připravte zeleninu a jíšku:
5
Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo nakrájejte na kostičky.
6
Na pánvi zpěňte máslo, osmahněte na něm nakrájenou zeleninu a postupně ji zasypte moukou a za stálého míchání smažte, dokud jíška nezačne bublat a nezezlátne.
7
Nechte ji na ohni, pořád míchejte a postupně do ní vlévejte vývar. Nejdřív vznikne kaše, pak postupně základ polévky.
8
Nechte ho 5 minut vařit, pak do něj přidejte libové maso z kapřích hlav.
9
Polévku dochuťte špetkou muškátového oříšku, případně solí a ještě pár minut vařte.
10
Podávejte ji s krutonky a petrželkou.