1
Jednu řepu oloupejte a nastrouhejte najemno, půlku řepy si nechte na placičky. Z oloupané, nastrouhané řepy vymačkejte šťávu do odměrky a doplňte vodou do 100 ml. Tekutinu vlijte do misky, ohřejte ji, aby byla vlažná, a rozdrobte do ní 15 g čerstvého droždí. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Potom zapracujte 170 g mouky, lžičku javorového sirupu, ½ lžičky soli a nakonec 10 g z nastrouhané řepy.
2
Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo. Vložte ho do mísy lehce vymazané olivovým olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělte na 2 stejné kousky, z těch vypracujte kuličky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Houstičky potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou olivového oleje a posypte sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout.
3
Mezitím rozmačkejte 25 g cizrny v misce pomocí mixéru nebo vidličky. Oloupejte půlku mrkve i červené řepy, nastrouhejte je najemno a přidejte k cizrně. Přidejte 25 g ovesných vloček, 25 g rýžové mouky, trošku soli a pepře a lžičku šťávy z citronu, vše dobře promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pak z těsta vytvarujte placičky na 2 burgery.
4
Poté pečte houstičky na 230 °C v troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte). Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečicím roštu. Rozehřejte v pánvi lžíci kokosového oleje a smažte burgery z každé strany 3–5 minut. Pak už jen stačí burgery poskládat. Housky rozřízněte, na spodní polovinu naneste veganskou majonézu, přidejte listy salátu, burger, plátky rajčete, kroužky červené cibule, čerstvé mikrobylinky a zavřete další polovinou housky potřenou majonézou.
1
Jednu řepu oloupejte a nastrouhejte najemno, půlku řepy si nechte na placičky. Z oloupané, nastrouhané řepy vymačkejte šťávu do odměrky a doplňte vodou do 100 ml. Tekutinu vlijte do misky, ohřejte ji, aby byla vlažná, a rozdrobte do ní 15 g čerstvého droždí. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Potom zapracujte 170 g mouky, lžičku javorového sirupu, ½ lžičky soli a nakonec 10 g z nastrouhané řepy.
2
Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo. Vložte ho do mísy lehce vymazané olivovým olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělte na 2 stejné kousky, z těch vypracujte kuličky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Houstičky potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou olivového oleje a posypte sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout.
3
Mezitím rozmačkejte 25 g cizrny v misce pomocí mixéru nebo vidličky. Oloupejte půlku mrkve i červené řepy, nastrouhejte je najemno a přidejte k cizrně. Přidejte 25 g ovesných vloček, 25 g rýžové mouky, trošku soli a pepře a lžičku šťávy z citronu, vše dobře promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pak z těsta vytvarujte placičky na 2 burgery.
4
Poté pečte houstičky na 230 °C v troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte). Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečicím roštu. Rozehřejte v pánvi lžíci kokosového oleje a smažte burgery z každé strany 3–5 minut. Pak už jen stačí burgery poskládat. Housky rozřízněte, na spodní polovinu naneste veganskou majonézu, přidejte listy salátu, burger, plátky rajčete, kroužky červené cibule, čerstvé mikrobylinky a zavřete další polovinou housky potřenou majonézou.