1
Maso svažte provázkem, zalijte litrem a půl vody, přidejte jednu mrkev a cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, dva bobkové listy a vařte asi hodinu a půl až dvě doměkka. Maso vyndejte, jakmile zchladne, krájejte ho na plátky. Vývar použijte na přípravu omáčky.
2
Špek nakrájejte na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo. Kostičky špeku dejte vypéct do hrnce spolu s pár lžícemi oleje, přidejte zeleninu a restujte ji do zlatohněda. Přidejte koření (kromě skořice a hřebíčku) a zaprašte moukou. Restujte, aby se mouka spojila s výpekem.
3
Vmíchejte rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a cukrem, chvíli restujte a zalijte vývarem tak, aby vznikla přiměřeně hustá konzistence, varem omáčka ještě zhoustne.
4
Promíchejte a vařte asi půl hodiny, propasírujte, vmíchejte pokrájené máslo, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
5
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s mlékem a nechte asi 30 minut nasáknout. Pak přidávejte podle potřeby tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Pomoučněnou rukou tvarujte šišky knedlíků o průměru asi 7 cm. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 12 minut. Ještě teplé knedlíky krájejte na plátky.
1
Maso svažte provázkem, zalijte litrem a půl vody, přidejte jednu mrkev a cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, dva bobkové listy a vařte asi hodinu a půl až dvě doměkka. Maso vyndejte, jakmile zchladne, krájejte ho na plátky. Vývar použijte na přípravu omáčky.
2
Špek nakrájejte na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo. Kostičky špeku dejte vypéct do hrnce spolu s pár lžícemi oleje, přidejte zeleninu a restujte ji do zlatohněda. Přidejte koření (kromě skořice a hřebíčku) a zaprašte moukou. Restujte, aby se mouka spojila s výpekem.
3
Vmíchejte rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a cukrem, chvíli restujte a zalijte vývarem tak, aby vznikla přiměřeně hustá konzistence, varem omáčka ještě zhoustne.
4
Promíchejte a vařte asi půl hodiny, propasírujte, vmíchejte pokrájené máslo, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
5
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s mlékem a nechte asi 30 minut nasáknout. Pak přidávejte podle potřeby tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Pomoučněnou rukou tvarujte šišky knedlíků o průměru asi 7 cm. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 12 minut. Ještě teplé knedlíky krájejte na plátky.