Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyRajská s vařeným hovězím a knedlíkem
Albert logoAlbert logo
  • Rajská s vařeným hovězím a knedlíkem

Rajská s vařeným hovězím a knedlíkem

Rajská s vařeným hovězím a knedlíkem
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Mrkev 3 ks
  • Hovězí krk 1 kg
  • Pepř celý 10 ks
  • Cibule 3 ks
  • Nové koření 10 ks
  • Bobkový list 4 ks
  • Špek 150 g
  • Petržel 2 ks
  • Celer 1/2 ks
  • Rajský protlak 200 g
  • Olej slunečnicový
  • Mouka hladká 3 plž
  • Skořice celá 1 ks
  • Hřebíček 4 ks
  • Cukr krupicový 1 plž
  • Vývar hovězí 500 ml
  • Citronová šťáva
  • Sůl
  • Houska 8 ks
  • Pepř
  • Mléko 400 ml
  • Vejce 2 ks
  • Mouka hrubá 60 g
  • Máslo 130 g
  • Mrkev 3 ks
  • Hovězí krk 1 kg
  • Pepř celý 10 ks
  • Cibule 3 ks
  • Nové koření 10 ks
  • Bobkový list 4 ks
  • Špek 150 g
  • Petržel 2 ks
  • Celer 1/2 ks
  • Rajský protlak 200 g
  • Olej slunečnicový
  • Mouka hladká 3 plž
  • Skořice celá 1 ks
  • Hřebíček 4 ks
  • Cukr krupicový 1 plž

Příprava

1
Maso svažte provázkem, zalijte litrem a  půl vody, přidejte jednu mrkev a  cibuli, pár kuliček pepře a  nového koření, dva bobkové listy a  vařte asi hodinu a  půl až dvě doměkka. Maso vyndejte, jakmile zchladne, krájejte ho na plátky. Vývar použijte na přípravu omáčky.
2
Špek nakrájejte na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu očistěte a  nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo. Kostičky špeku dejte vypéct do hrnce spolu s pár lžícemi oleje, přidejte zeleninu a restujte ji do zlatohněda. Přidejte koření (kromě skořice a  hřebíčku) a  zaprašte moukou. Restujte, aby se mouka spojila s výpekem.
3
Vmíchejte rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a  cukrem, chvíli restujte a  zalijte vývarem tak, aby vznikla přiměřeně hustá konzistence, varem omáčka ještě zhoustne.
4
Promíchejte a  vařte asi půl hodiny, propasírujte, vmíchejte pokrájené máslo, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
5
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s  mlékem a  nechte asi 30 minut nasáknout. Pak přidávejte podle potřeby tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Pomoučněnou rukou tvarujte šišky knedlíků o  průměru asi 7 cm. Vložte do vroucí osolené vody a  vařte 12 minut. Ještě teplé knedlíky krájejte na plátky.
1
Maso svažte provázkem, zalijte litrem a  půl vody, přidejte jednu mrkev a  cibuli, pár kuliček pepře a  nového koření, dva bobkové listy a  vařte asi hodinu a  půl až dvě doměkka. Maso vyndejte, jakmile zchladne, krájejte ho na plátky. Vývar použijte na přípravu omáčky.
2
Špek nakrájejte na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu očistěte a  nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo. Kostičky špeku dejte vypéct do hrnce spolu s pár lžícemi oleje, přidejte zeleninu a restujte ji do zlatohněda. Přidejte koření (kromě skořice a  hřebíčku) a  zaprašte moukou. Restujte, aby se mouka spojila s výpekem.
3
Vmíchejte rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a  cukrem, chvíli restujte a  zalijte vývarem tak, aby vznikla přiměřeně hustá konzistence, varem omáčka ještě zhoustne.
4
Promíchejte a  vařte asi půl hodiny, propasírujte, vmíchejte pokrájené máslo, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
5
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s  mlékem a  nechte asi 30 minut nasáknout. Pak přidávejte podle potřeby tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Pomoučněnou rukou tvarujte šišky knedlíků o  průměru asi 7 cm. Vložte do vroucí osolené vody a  vařte 12 minut. Ještě teplé knedlíky krájejte na plátky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 8 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 15 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě dnes

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 8 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě dnes

Od 23.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 15 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.