Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPrinsesstårta – princeznin dort
Albert logoAlbert logo
  • Prinsesstårta – princeznin dort

Prinsesstårta – princeznin dort

Prinsesstårta – princeznin dort
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Skandinávská
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo
  • Vejce 4 ks
  • Cukr krupicový 175 g
  • Škrob bramborový 90 g
  • Mouka hladká 80 g
  • Kypřící prášek 2 člž
  • Džem jahodový 200 g
  • Mouka hrubá
  • Smetana ke šlehání 40% 300 ml
  • Marcipán 400 g
  • Potravinářské barvivo
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Smetana ke šlehání 350 ml
  • Mléko 150 ml
  • Želatina plátková 4 ks
  • Cukr vanilkový 2 člž
  • Máslo
  • Vejce 4 ks
  • Cukr krupicový 175 g
  • Škrob bramborový 90 g
  • Mouka hladká 80 g
  • Kypřící prášek 2 člž
  • Džem jahodový 200 g
  • Mouka hrubá
  • Smetana ke šlehání 40% 300 ml
  • Marcipán 400 g
  • Potravinářské barvivo
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Smetana ke šlehání 350 ml
  • Mléko 150 ml
  • Želatina plátková 4 ks

Příprava

1
Předehřejte troubu na 175 °C. Vejce šlehej­te s cukrem asi 10 minut, pak ručně a velmi opatrně přimíchejte mouku se škro­bem a kypřicím práškem. Těsto nalejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22 cm. Pečte asi 40 minut.
2
Když je dort upečený, připravte si krém (ne dříve, jinak krém ztuhne). V hrnci smíchejte smetanu, mlé­ko, žloutky, cukr a škrob. Zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Poté odstavte. Plátky želatiny připravte podle návodu a vložte do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želati­na nerozpustí. Hrnec dejte do nádoby se studenou vo­dou, aby se ochladil, občas zamíchejte. Nakonec vyšle­hejte smetanu s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky a přimíchejte do krému.
3
Dort rozkrojte na tři části. Vezměte kulatou bočnici dortové formy, postavte ji na podnos, na kterém bu­dete dort podávat, a vložte do ní spodní část korpusu. Potřete ji polovinou džemu a poté větší částí krému. Přiklopte střední částí korpu­su. Potřete zbylým dže­mem a krémem a přiklopte horní částí korpusu. Dejte na 15 minut do chladnič­ky. Poté odstraňte bočnici. Vyšlehejte 300 ml smetany a vytvořte z ní na dortu ko­peček. Tenkou vrstvou šle­hačky potřete i boky dortu. Kousek marcipánu odložte. Zbytek obarvěte nazeleno, vyválejte plát vysoký 1 mm a opatrně jím překryjte dort. Přesahující okraje odřízněte. Odložený kousek marcipánu obarvěte načerveno a vy­tvořte z něj růži. Ozdobte jí dort. Dejte do chladničky a nechte 2 hodiny chladit.
1
Předehřejte troubu na 175 °C. Vejce šlehej­te s cukrem asi 10 minut, pak ručně a velmi opatrně přimíchejte mouku se škro­bem a kypřicím práškem. Těsto nalejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22 cm. Pečte asi 40 minut.
2
Když je dort upečený, připravte si krém (ne dříve, jinak krém ztuhne). V hrnci smíchejte smetanu, mlé­ko, žloutky, cukr a škrob. Zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Poté odstavte. Plátky želatiny připravte podle návodu a vložte do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želati­na nerozpustí. Hrnec dejte do nádoby se studenou vo­dou, aby se ochladil, občas zamíchejte. Nakonec vyšle­hejte smetanu s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky a přimíchejte do krému.
3
Dort rozkrojte na tři části. Vezměte kulatou bočnici dortové formy, postavte ji na podnos, na kterém bu­dete dort podávat, a vložte do ní spodní část korpusu. Potřete ji polovinou džemu a poté větší částí krému. Přiklopte střední částí korpu­su. Potřete zbylým dže­mem a krémem a přiklopte horní částí korpusu. Dejte na 15 minut do chladnič­ky. Poté odstraňte bočnici. Vyšlehejte 300 ml smetany a vytvořte z ní na dortu ko­peček. Tenkou vrstvou šle­hačky potřete i boky dortu. Kousek marcipánu odložte. Zbytek obarvěte nazeleno, vyválejte plát vysoký 1 mm a opatrně jím překryjte dort. Přesahující okraje odřízněte. Odložený kousek marcipánu obarvěte načerveno a vy­tvořte z něj růži. Ozdobte jí dort. Dejte do chladničky a nechte 2 hodiny chladit.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 27.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 8 dní

Od 04.12.2024 do 10.12.2024

Platný ještě 29 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 22 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 29 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě dnes

Od 27.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 8 dní

Od 04.12.2024 do 10.12.2024

Platný ještě dnes

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 29 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě dnes

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 22 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 29 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.