1
V misce smíchejte mléko, cukr, droždí a 2 lžíce mouky. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbylou mouku prosetou se solí, rozpuštěný tuk a vejce. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby přilijte mléko nebo přidejte mouku. Z těsta vytvarujte kouli, vložte ji do misky a nechte kynout na dvojnásobný objem, asi 1 hodinu.
2
Z vykynutého těsta vyválejte válečky o průměru 2–3 cm, položte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech uložte aspoň na půl hodiny do chladu. Předehřejte troubu na 200°C. Do širokého kastrolu nalijte litr vody, přiveďte k varu a přidejte sodu.
3
Válečky nakrájejte na 2–3 cm dlouhé kousky a vkládejte je do vroucí vody. Nechte 30–60 sekund ponořené, pak je vyjměte děrovanou lžící nebo vařečkou a pokládejte na plech. Preclíky potřete prošlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte 15–20 minut dozlatova. Podávejte se sýrovou omáčkou (viz níže).
1
V misce smíchejte mléko, cukr, droždí a 2 lžíce mouky. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbylou mouku prosetou se solí, rozpuštěný tuk a vejce. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby přilijte mléko nebo přidejte mouku. Z těsta vytvarujte kouli, vložte ji do misky a nechte kynout na dvojnásobný objem, asi 1 hodinu.
2
Z vykynutého těsta vyválejte válečky o průměru 2–3 cm, položte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech uložte aspoň na půl hodiny do chladu. Předehřejte troubu na 200°C. Do širokého kastrolu nalijte litr vody, přiveďte k varu a přidejte sodu.
3
Válečky nakrájejte na 2–3 cm dlouhé kousky a vkládejte je do vroucí vody. Nechte 30–60 sekund ponořené, pak je vyjměte děrovanou lžící nebo vařečkou a pokládejte na plech. Preclíky potřete prošlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte 15–20 minut dozlatova. Podávejte se sýrovou omáčkou (viz níže).