1
Rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, cukr a najemno nasekaný tymián. Restujte přibližně 3–4 minuty, dokud cibule nezkaramelizuje.
2
Přidejte najemno nakrájený česnek a pokračujte v restování. Poté přilijte rajčatový protlak a za neustálého míchání restujte ještě 2 minuty.
3
Na závěr přidejte mleté maso. Dřevěnou vařečkou oddělte jednotlivé kousky masa, aby se rovnoměrně spojilo s ostatními ingrediencemi. Přidejte ještě 2 lžíce olivového oleje a promíchejte.
4
Postupně přilévejte červené víno a nechte alkohol odpařit. Přidejte loupaná rajčata, skořici, cukr, bujón a bobkový list. Stáhněte plamen a vařte ještě cca 15 minut. Nadbytečná šťáva by se měla odpařit a maso uvařit. Po uvaření odstavte a vyndejte bobkový list.
5
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo. Metličkou do másla postupně vmíchávejte mouku. Za neustálého míchání po troškách přidávejte mléko a vařte na mírném ohni. Až bude omáčka konzistentní a krémová, odstavte ji stranou. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a nastrouhaný sýr. (Jednu lžíci si odložte na závěr receptu). Na konec přidejte 3 žloutky a omáčku důkladně promíchejte.
6
Těstoviny uvařte v osolené vodě. Vařte o cca 2 minuty méně, než je uvedeno v návodu vzhledem k tomu, že těstoviny potřebujete al dente a budou se dále dopékat v troubě.
7
Zapékací mísu vytřete olivovým olejem a rovnoměrně do ní rozvrstvěte uvařené těstoviny.
8
Přidejte dvě vejce, nasekanou petrželku a rozdrobený sýr feta. Dochuťte solí a pepřem.
9
Troubu předehřejte na 180 °C.
10
Naberte jednu naběračku bešamelové omáčky a vmíchejte ji do masové směsi. Takto připravenou směs rozprostřete po celém povrchu těstovin.
11
Poté na těstoviny nalijte poslední vrstvu, kterou je bešamelová omáčka.
12
Pokrm posypte zbylým sýrem a zapékejte přibližně 40 minut dozlatova.
1
Rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, cukr a najemno nasekaný tymián. Restujte přibližně 3–4 minuty, dokud cibule nezkaramelizuje.
2
Přidejte najemno nakrájený česnek a pokračujte v restování. Poté přilijte rajčatový protlak a za neustálého míchání restujte ještě 2 minuty.
3
Na závěr přidejte mleté maso. Dřevěnou vařečkou oddělte jednotlivé kousky masa, aby se rovnoměrně spojilo s ostatními ingrediencemi. Přidejte ještě 2 lžíce olivového oleje a promíchejte.
4
Postupně přilévejte červené víno a nechte alkohol odpařit. Přidejte loupaná rajčata, skořici, cukr, bujón a bobkový list. Stáhněte plamen a vařte ještě cca 15 minut. Nadbytečná šťáva by se měla odpařit a maso uvařit. Po uvaření odstavte a vyndejte bobkový list.
5
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo. Metličkou do másla postupně vmíchávejte mouku. Za neustálého míchání po troškách přidávejte mléko a vařte na mírném ohni. Až bude omáčka konzistentní a krémová, odstavte ji stranou. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a nastrouhaný sýr. (Jednu lžíci si odložte na závěr receptu). Na konec přidejte 3 žloutky a omáčku důkladně promíchejte.
6
Těstoviny uvařte v osolené vodě. Vařte o cca 2 minuty méně, než je uvedeno v návodu vzhledem k tomu, že těstoviny potřebujete al dente a budou se dále dopékat v troubě.
7
Zapékací mísu vytřete olivovým olejem a rovnoměrně do ní rozvrstvěte uvařené těstoviny.
8
Přidejte dvě vejce, nasekanou petrželku a rozdrobený sýr feta. Dochuťte solí a pepřem.
9
Troubu předehřejte na 180 °C.
10
Naberte jednu naběračku bešamelové omáčky a vmíchejte ji do masové směsi. Takto připravenou směs rozprostřete po celém povrchu těstovin.
11
Poté na těstoviny nalijte poslední vrstvu, kterou je bešamelová omáčka.
12
Pokrm posypte zbylým sýrem a zapékejte přibližně 40 minut dozlatova.