1
Menší hlávku zelí umyjte a vprostřed vykrojte z celé hlávky 2 stejně široké plátky, asi 3 cm široké. Opečte je na troše másla na pánvi, přidejte lžíci cukru, postupně podlijte 300 ml červeného vína a vařte do změknutí. Poté zelí rozkrojte na 4 stejné porce a lehce dochuťte solí a pepřem. Zbylou část zelí nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte doměkka. Přidejte 200 ml smetany a rozmixujte ponorným mixérem v hladké pyré.
2
Uvařte 300 g brambor v hrnci s osolenou vroucí vodou do změknutí. Nechte je vychladnout, oloupejte, vložte do větší mísy a přidejte 60 g strouhanky, vejce, 2 g majoránky, osolte a zamíchejte. Navlhčenými dlaněmi tvarujte knedlíčky a opečte je na pánvi dozlatova.
3
Propláchněte 30 g pohanky a osušte ji papírovou utěrkou. V rendlíku rozpalte 500 ml oleje na 200 °C, pohanku dejte do sítka, ponořte do oleje a smažte přibližně 10 vteřin. Pohankový popcorn vyndejte a nechte osušit na papírovém ubrousku.
4
Zbylý výpek z pečené husy, jablka a cibuli z pekáčku rozmixujte dohladka, přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka hustá, můžete ji rozředit vývarem nebo vodou. Před podáváním opečte husí prsa ze svatomartinské pečínky na pánvi kůží dolů dokřupava. Maso servírujte s opečeným zelím, s pyré z červeného zelí, bramborovými knedlíčky, pohankovým popcornem, omáčkou z pečených jablek, ozdobené brusinkami a čerstvou petrželkou.
1
Menší hlávku zelí umyjte a vprostřed vykrojte z celé hlávky 2 stejně široké plátky, asi 3 cm široké. Opečte je na troše másla na pánvi, přidejte lžíci cukru, postupně podlijte 300 ml červeného vína a vařte do změknutí. Poté zelí rozkrojte na 4 stejné porce a lehce dochuťte solí a pepřem. Zbylou část zelí nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte doměkka. Přidejte 200 ml smetany a rozmixujte ponorným mixérem v hladké pyré.
2
Uvařte 300 g brambor v hrnci s osolenou vroucí vodou do změknutí. Nechte je vychladnout, oloupejte, vložte do větší mísy a přidejte 60 g strouhanky, vejce, 2 g majoránky, osolte a zamíchejte. Navlhčenými dlaněmi tvarujte knedlíčky a opečte je na pánvi dozlatova.
3
Propláchněte 30 g pohanky a osušte ji papírovou utěrkou. V rendlíku rozpalte 500 ml oleje na 200 °C, pohanku dejte do sítka, ponořte do oleje a smažte přibližně 10 vteřin. Pohankový popcorn vyndejte a nechte osušit na papírovém ubrousku.
4
Zbylý výpek z pečené husy, jablka a cibuli z pekáčku rozmixujte dohladka, přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka hustá, můžete ji rozředit vývarem nebo vodou. Před podáváním opečte husí prsa ze svatomartinské pečínky na pánvi kůží dolů dokřupava. Maso servírujte s opečeným zelím, s pyré z červeného zelí, bramborovými knedlíčky, pohankovým popcornem, omáčkou z pečených jablek, ozdobené brusinkami a čerstvou petrželkou.