1
V robotu nebo pomocí ručního mixéru zpracujte 70 g cukru moučky, 400 g hladké mouky, 200 g másla pokojové teploty a 3 žloutky v hladké těsto. Těsto přendejte na pracovní plochu, vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice.
2
Oloupejte 4 jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a přendejte do misky. Promíchejte se 70 g třtinového cukru, lžičkou vanilkového extraktu, lžící vymačkané šťávy z 1 citronu, 2 lžičkami mleté skořice, špetkou muškátového oříšku a lžící vanilkového pudinkového prášku.
3
Na pracovní plochu položte list pečicího papíru, přendejte na něj těsto, překryjte ho potravinářskou fólií a mezi pečicím papírem a fólií rozválejte pomocí válečku na kulatý plát o průměru přibližně 30 cm. Jablka rozložte na těsto do spirály tak, abyste ponechali volné 3–4 cm od okraje. Okraje přehněte dovnitř, aby částečně překrývaly jablka. Kraje těsta potřete zbylým žloutkem rozšlehaným se lžící smetany a nakonec okraje posypte mandlovými lupínky.
4
Pečte v troubě na 180 °C po dobu 40 minut dozlatova. Po vyndání z trouby ještě teplá jablíčka potřete pomocí mašlovačky 2 lžícemi medu. Galetku nechte zcela vychladnout a podávejte s vanilkovou zmrzlinou. Ideální dezert na neděli, který voní podzimem.
1
V robotu nebo pomocí ručního mixéru zpracujte 70 g cukru moučky, 400 g hladké mouky, 200 g másla pokojové teploty a 3 žloutky v hladké těsto. Těsto přendejte na pracovní plochu, vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice.
2
Oloupejte 4 jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a přendejte do misky. Promíchejte se 70 g třtinového cukru, lžičkou vanilkového extraktu, lžící vymačkané šťávy z 1 citronu, 2 lžičkami mleté skořice, špetkou muškátového oříšku a lžící vanilkového pudinkového prášku.
3
Na pracovní plochu položte list pečicího papíru, přendejte na něj těsto, překryjte ho potravinářskou fólií a mezi pečicím papírem a fólií rozválejte pomocí válečku na kulatý plát o průměru přibližně 30 cm. Jablka rozložte na těsto do spirály tak, abyste ponechali volné 3–4 cm od okraje. Okraje přehněte dovnitř, aby částečně překrývaly jablka. Kraje těsta potřete zbylým žloutkem rozšlehaným se lžící smetany a nakonec okraje posypte mandlovými lupínky.
4
Pečte v troubě na 180 °C po dobu 40 minut dozlatova. Po vyndání z trouby ještě teplá jablíčka potřete pomocí mašlovačky 2 lžícemi medu. Galetku nechte zcela vychladnout a podávejte s vanilkovou zmrzlinou. Ideální dezert na neděli, který voní podzimem.