Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPivní guláš s houskovým knedlíkem
Albert logoAlbert logo
  • Pivní guláš s houskovým knedlíkem

Pivní guláš s houskovým knedlíkem

Pivní guláš s houskovým knedlíkem
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Hlavní chod

Ingredience

Složení
5 porcí
  • Hovězí kližka 1 kg
  • Sůl
  • Pepř
  • Sádlo 3 plž
  • Cibule 6 ks
  • Paprika červená 15 g
  • Bujón hovězí 1 ks
  • Rajský protlak 1 plž
  • Pivo světlé 500 ml
  • Česnek 3 strouž.
  • Kmín mletý 1 člž
  • Majoránka sušená 15 g
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Mouka hrubá 500 g
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Mléko plnotučné 300 ml
  • Cukr krupicový
  • Vejce 1 ks
  • Chléb mistrovský 2 ks
  • Rohlík 1 ks
  • Cibule červená 1 ks
  • Petržel 1 hrs.
  • Hovězí kližka 1 kg
  • Sůl
  • Pepř
  • Sádlo 3 plž
  • Cibule 6 ks
  • Paprika červená 15 g
  • Bujón hovězí 1 ks
  • Rajský protlak 1 plž
  • Pivo světlé 500 ml
  • Česnek 3 strouž.
  • Kmín mletý 1 člž
  • Majoránka sušená 15 g
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Mouka hrubá 500 g
  • Droždí čerstvé 20 g

Příprava

1
Maso očistěte, osolte, opepřete a nakrájejte na kostičky. V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla zprudka ze všech stran orestujte. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Hrnec s výpekem neoplachujte.
2
Oloupejte 5 cibulí a nakrájejte je najemno. Do hrnce s výpekem přidejte zbytek sádla a opečte na něm cibuli dozlatova.
3
Zaprašte paprikou, nechte rozvonět a pak přidejte protlak, pivo, bujón, prolisovaný česnek, kmín, majoránku a lístky tymiánu.
4
Vložte do hrnce opečené maso a přilijte vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni 2 1⁄2 hodiny, dokud není maso měkké.
5
Mezitím si připravte houskový knedlík. Do mísy vsypte mouku, lžičku soli a promíchejte. Ve středu těsta udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a zalijte vlažným mlékem. Vidličkou lehce prošlehejte droždí s mlékem a vejcem a nechte těsto 5 minut odstát. Poté hněťte, dokud nebude hladké. Přidejte na kostičky nakrájený rohlík a znovu prohněťte. Nechte na teplém místě kynout cca 30 minut.
6
Těsto přendejte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 3 díly a vytvarujte válečky. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, vložte do ní knedlíky a vařte 20 minut. Vyjměte z vody a nakrájejte na plátky.
7
Nadrobenou střídku chleba přidejte do guláše 15 minut před koncem vaření, promíchejte a nechte omáčku zahustit.
8
Červenou a zbylou žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
9
Guláš podávejte s houskovým knedlíkem ozdobený kolečky cibule a nadrobno nasekanou petrželí.
1
Maso očistěte, osolte, opepřete a nakrájejte na kostičky. V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla zprudka ze všech stran orestujte. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Hrnec s výpekem neoplachujte.
2
Oloupejte 5 cibulí a nakrájejte je najemno. Do hrnce s výpekem přidejte zbytek sádla a opečte na něm cibuli dozlatova.
3
Zaprašte paprikou, nechte rozvonět a pak přidejte protlak, pivo, bujón, prolisovaný česnek, kmín, majoránku a lístky tymiánu.
4
Vložte do hrnce opečené maso a přilijte vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni 2 1⁄2 hodiny, dokud není maso měkké.
5
Mezitím si připravte houskový knedlík. Do mísy vsypte mouku, lžičku soli a promíchejte. Ve středu těsta udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a zalijte vlažným mlékem. Vidličkou lehce prošlehejte droždí s mlékem a vejcem a nechte těsto 5 minut odstát. Poté hněťte, dokud nebude hladké. Přidejte na kostičky nakrájený rohlík a znovu prohněťte. Nechte na teplém místě kynout cca 30 minut.
6
Těsto přendejte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 3 díly a vytvarujte válečky. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, vložte do ní knedlíky a vařte 20 minut. Vyjměte z vody a nakrájejte na plátky.
7
Nadrobenou střídku chleba přidejte do guláše 15 minut před koncem vaření, promíchejte a nechte omáčku zahustit.
8
Červenou a zbylou žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
9
Guláš podávejte s houskovým knedlíkem ozdobený kolečky cibule a nadrobno nasekanou petrželí.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 4 dny

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 46 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 4 dny

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 18 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 46 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.