1
Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nahrubo a cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Množství upravte podle použité nádoby.
2
Zeleninu smíchejte se solí ve velké míse a dobře ji rukama promačkejte, aby začala pouštět šťávu. Pak ji okořeňte a napěchujte do čisté nádoby tak, aby byla ponořená do šťávy, a zatižte ji. Pokud nemáte nádobu určenou přímo ke kvašení, která je vybavena pokličkou, použijte třeba dobře umytou zavařovací sklenici, naplněnou vodou nebo pískem.
3
Nádobu na kvašení postavte do misky (během kvašení z ní může vytékat šťáva) a nechte ji stát 4–6 dní v teplotě kolem 20 °C. Nižší teplota kvašení zpomaluje, při vyšších teplotách by kvašená zelenina mohla žluknout. Nedávejte ji k topení nebo na přímé slunce.
4
Když je zelenina zkvašená a měkká a je v ní hodně šťávy, rozdělte ji do menších zavařovacích sklenic. Zelenina musí být ponořená v kysané šťávě. Kvašení zastavíte tak, že dáte lahve do ledničky. A pokud ji hned nesníte, vydrží tam i několik měsíců.
1
Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nahrubo a cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Množství upravte podle použité nádoby.
2
Zeleninu smíchejte se solí ve velké míse a dobře ji rukama promačkejte, aby začala pouštět šťávu. Pak ji okořeňte a napěchujte do čisté nádoby tak, aby byla ponořená do šťávy, a zatižte ji. Pokud nemáte nádobu určenou přímo ke kvašení, která je vybavena pokličkou, použijte třeba dobře umytou zavařovací sklenici, naplněnou vodou nebo pískem.
3
Nádobu na kvašení postavte do misky (během kvašení z ní může vytékat šťáva) a nechte ji stát 4–6 dní v teplotě kolem 20 °C. Nižší teplota kvašení zpomaluje, při vyšších teplotách by kvašená zelenina mohla žluknout. Nedávejte ji k topení nebo na přímé slunce.
4
Když je zelenina zkvašená a měkká a je v ní hodně šťávy, rozdělte ji do menších zavařovacích sklenic. Zelenina musí být ponořená v kysané šťávě. Kvašení zastavíte tak, že dáte lahve do ledničky. A pokud ji hned nesníte, vydrží tam i několik měsíců.