1
Perníkové těsto vyválejte na pomoučené desce na asi 4 mm silný plát. Vykrojte vejce o rozměrech 18 × 25 cm, můžete si připravit papírovou šablonu. Vykrojené vejce přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut dozlatova.
2
Mezitím si připravte polevy. Oddělte žloutky od bílků. Do misky vložte žloutky a 150 g cukru. Vidličkou vymíchejte na polevu, která bude hustá, ale zároveň se bude rovnoměrně roztékat. Pokud se vám poleva bude zdát příliš řídká, přidejte ještě cukr.
3
V dalších 2 miskách si připravte bílkovou polevu. Do první misky dejte 1 bílek, přisypte 100 g cukru, přidejte černé potravinářské barvivo a vidličkou smíchejte.
4
Ve druhé misce vidličkou vymíchejte zbylý bílek s cukrem a opět vytvořte polevu, která bude dostatečně hustá. Když do polevy ponoříte lžičku, poleva by měla pomalu odkapávat. Pokud bude poleva příliš řídká, přidejte cukr a opět promíchejte. Pamatujte, že zdobicí poleva musí být hustší než žloutková na výplň těla vejcouna.
5
Připravené polevy v miskách přikryjte, abyste zamezili přístupu vzduchu, a tím i ztvrdnutí polevy.
6
Bílou polevu vlijte do cukrářského pytlíčku a udělejte okraj vejcouna kolem dokola tak, abyste vytvořili hranici pro žloutkovou polevu. Nechte chvilku zaschnout.
7
Po ztuhnutí okrajů vejcouna vyplňte žloutkovou polevou a nechte zaschnout alespoň po dobu jedné hodiny.
8
Nakonec nakreslete černou polevou oči a úsměv. Oči vyplňte bílou polevou a tou ozdobte i okraj vejcouna dle vaší fantazie.
1
Perníkové těsto vyválejte na pomoučené desce na asi 4 mm silný plát. Vykrojte vejce o rozměrech 18 × 25 cm, můžete si připravit papírovou šablonu. Vykrojené vejce přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut dozlatova.
2
Mezitím si připravte polevy. Oddělte žloutky od bílků. Do misky vložte žloutky a 150 g cukru. Vidličkou vymíchejte na polevu, která bude hustá, ale zároveň se bude rovnoměrně roztékat. Pokud se vám poleva bude zdát příliš řídká, přidejte ještě cukr.
3
V dalších 2 miskách si připravte bílkovou polevu. Do první misky dejte 1 bílek, přisypte 100 g cukru, přidejte černé potravinářské barvivo a vidličkou smíchejte.
4
Ve druhé misce vidličkou vymíchejte zbylý bílek s cukrem a opět vytvořte polevu, která bude dostatečně hustá. Když do polevy ponoříte lžičku, poleva by měla pomalu odkapávat. Pokud bude poleva příliš řídká, přidejte cukr a opět promíchejte. Pamatujte, že zdobicí poleva musí být hustší než žloutková na výplň těla vejcouna.
5
Připravené polevy v miskách přikryjte, abyste zamezili přístupu vzduchu, a tím i ztvrdnutí polevy.
6
Bílou polevu vlijte do cukrářského pytlíčku a udělejte okraj vejcouna kolem dokola tak, abyste vytvořili hranici pro žloutkovou polevu. Nechte chvilku zaschnout.
7
Po ztuhnutí okrajů vejcouna vyplňte žloutkovou polevou a nechte zaschnout alespoň po dobu jedné hodiny.
8
Nakonec nakreslete černou polevou oči a úsměv. Oči vyplňte bílou polevou a tou ozdobte i okraj vejcouna dle vaší fantazie.