1
Smíchejte mouku, cukr, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce.
2
Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu.
3
Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé.
4
Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.
5
Na polevu ručně prošlehejte bílek s cukrem – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte dalším cukrem.
6
Postupujte stejně jako u domečků – nejprve si vystřihněte šablonu – náš panáček je vysoký 8 cm. Podle ní potom vykrojte 10 panáčků, po upečení je ozdobte bílkovou polevou.
7
Kolem krku jim omotejte mašli nebo provázek a zavěste je na lahve naplněné mlékem.
1
Smíchejte mouku, cukr, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce.
2
Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu.
3
Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé.
4
Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.
5
Na polevu ručně prošlehejte bílek s cukrem – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte dalším cukrem.
6
Postupujte stejně jako u domečků – nejprve si vystřihněte šablonu – náš panáček je vysoký 8 cm. Podle ní potom vykrojte 10 panáčků, po upečení je ozdobte bílkovou polevou.
7
Kolem krku jim omotejte mašli nebo provázek a zavěste je na lahve naplněné mlékem.