1
V mixéru pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto ze 110 ml vody, ½ lžičky cukru, 10 g droždí, 200 g mouky, lžíce oleje a ½ lžičky soli. Hněťte, dokud nebudete mít hladké těsto, které se nebude lepit ke stranám hnětací mísy. Překryjte čistou utěrkou a nechte hodinu nebo do zdvojnásobení objemu kynout na teplém místě.
2
Těsto přendejte na pracovní plochu poprášenou zbylými 20 g mouky, rozválejte jej a nakrájejte na 1–2 cm široké pruhy. Každou klobásu zaviňte do pruhu těsta a pak na šikmo překrojte na 3 části. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a podle chuti posypte mákem, kmínem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Pečte 20 minut v troubě na 180 °C dozlatova.
3
Mezitím v misce důkladně promíchejte 180 g majonézy, 5 lžic medu, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, špetku soli a vymačkanou šťávu z ½ citronu.
4
Klobásky v županu nechte trochu vychladnout a podávejte s připraveným dipem. Koledníci už mohou přijít na pomlázku!
1
V mixéru pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto ze 110 ml vody, ½ lžičky cukru, 10 g droždí, 200 g mouky, lžíce oleje a ½ lžičky soli. Hněťte, dokud nebudete mít hladké těsto, které se nebude lepit ke stranám hnětací mísy. Překryjte čistou utěrkou a nechte hodinu nebo do zdvojnásobení objemu kynout na teplém místě.
2
Těsto přendejte na pracovní plochu poprášenou zbylými 20 g mouky, rozválejte jej a nakrájejte na 1–2 cm široké pruhy. Každou klobásu zaviňte do pruhu těsta a pak na šikmo překrojte na 3 části. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a podle chuti posypte mákem, kmínem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Pečte 20 minut v troubě na 180 °C dozlatova.
3
Mezitím v misce důkladně promíchejte 180 g majonézy, 5 lžic medu, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, špetku soli a vymačkanou šťávu z ½ citronu.
4
Klobásky v županu nechte trochu vychladnout a podávejte s připraveným dipem. Koledníci už mohou přijít na pomlázku!