1
Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
3
Do pekáčku nalijte litr vývaru, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
4
Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
5
Šťávu smíchejte se zhruba půl litrem vývaru, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.
1
Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
3
Do pekáčku nalijte litr vývaru, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
4
Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
5
Šťávu smíchejte se zhruba půl litrem vývaru, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.