1
Pečená husa s tymiánem a houskovým knedlíkem si přímo žádá nějakou sváteční událost. A nemusí to být zrovna svatomartinská.
2
Troubu předehřejte na 200 °C.
3
Husí prsa opláchněte a osušte. Z jedné strany uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu, nakonec důkladně osolte a opepřete. Kůži párkrát propíchněte, aby se mohl vypékat tuk.
4
Prsa položte kůží nahoru do pekáče a pečte asi půl hodiny.
5
Kořenovou zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli zrovna tak a vše dejte spolu s kuličkami jalovce do pekáče k husím prsům.
6
Pečte zhruba hodinu, často podlévejte (spotřebovat byste měli asi 3/4 litru vývaru).
7
Maso vyjměte z pekáče a nechte přikryté stranou odpočívat.
8
Výpek přeceďte přes síto do hrnce, nechte ustát a lžící seberte vrstvu sádla.
9
Pak znovu zahřejte a do výpeku vmíchejte zbylý vývar, jablečnou šťávu a calvados. Povařte asi 5 minut, dochuťte solí, pepřem, a případně zahustěte trochou jíšky. Vmíchejte zbylý tymián.
1
Pečená husa s tymiánem a houskovým knedlíkem si přímo žádá nějakou sváteční událost. A nemusí to být zrovna svatomartinská.
2
Troubu předehřejte na 200 °C.
3
Husí prsa opláchněte a osušte. Z jedné strany uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu, nakonec důkladně osolte a opepřete. Kůži párkrát propíchněte, aby se mohl vypékat tuk.
4
Prsa položte kůží nahoru do pekáče a pečte asi půl hodiny.
5
Kořenovou zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli zrovna tak a vše dejte spolu s kuličkami jalovce do pekáče k husím prsům.
6
Pečte zhruba hodinu, často podlévejte (spotřebovat byste měli asi 3/4 litru vývaru).
7
Maso vyjměte z pekáče a nechte přikryté stranou odpočívat.
8
Výpek přeceďte přes síto do hrnce, nechte ustát a lžící seberte vrstvu sádla.
9
Pak znovu zahřejte a do výpeku vmíchejte zbylý vývar, jablečnou šťávu a calvados. Povařte asi 5 minut, dochuťte solí, pepřem, a případně zahustěte trochou jíšky. Vmíchejte zbylý tymián.