1
Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
2
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
3
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
4
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.
1
Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
2
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
3
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
4
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.