Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPaštika z kuřecích jater s brusinkovým želé
Albert logoAlbert logo
  • Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Vánoce
Předkrm

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo přepuštěné ghí 50 ml
  • Máslo 90 g
  • Kuřecí játra 450 g
  • Slanina plátková 2 plát.
  • Česnek 1 strouž.
  • Cibule šalotka 4 ks
  • Jablko 1 ks
  • Šalvěj čerstvá 1 svaz.
  • Tymián čerstvý 1 svaz.
  • Bourbon 60 ml
  • Sůl 1 člž
  • Brusinky 180 g
  • Pepř
  • Skořice celá 1 ks
  • Citronová šťáva 1 člž
  • Sirup brusinkový 200 ml
  • Med 1 plž
  • Želatina prášková 1 plž
  • Máslo přepuštěné ghí 50 ml
  • Máslo 90 g
  • Kuřecí játra 450 g
  • Slanina plátková 2 plát.
  • Česnek 1 strouž.
  • Cibule šalotka 4 ks
  • Jablko 1 ks
  • Šalvěj čerstvá 1 svaz.
  • Tymián čerstvý 1 svaz.
  • Bourbon 60 ml
  • Sůl 1 člž
  • Brusinky 180 g
  • Pepř
  • Skořice celá 1 ks
  • Citronová šťáva 1 člž

Příprava

1
Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
2
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
3
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
4
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.
1
Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
2
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
3
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
4
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 37 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 30 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 2 dny

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 9 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 37 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 9 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.