1
Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju 375 g mouky, 100 g cukru a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
2
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
3
Je čas na náplň. V misce smíchám 40 g mouky, škrob, sůl, 25 g cukru, vanilkový cukr a kardamom – ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě „přilepím“ vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
4
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50–60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. Před podáváním ho nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Podávám se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou na hezkých talířcích.
1
Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju 375 g mouky, 100 g cukru a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
2
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
3
Je čas na náplň. V misce smíchám 40 g mouky, škrob, sůl, 25 g cukru, vanilkový cukr a kardamom – ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě „přilepím“ vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
4
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50–60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. Před podáváním ho nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Podávám se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou na hezkých talířcích.