Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyOvocný koláč
Albert logoAlbert logo
  • Ovocný koláč

Ovocný koláč

Ovocný koláč
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Máslo 175 g
  • Mouka hladká 405 g
  • Sůl
  • Voda 7 plž
  • Citronová šťáva 2 člž
  • Vejce 2 ks
  • Škrob 1 člž
  • Kardamom mletý 1/2 člž
  • Cukr vanilkový 1/4 člž
  • Lesní směs ovoce 1 kg
  • Cukr krupicový 125 g
  • Máslo 175 g
  • Mouka hladká 405 g
  • Sůl
  • Voda 7 plž
  • Citronová šťáva 2 člž
  • Vejce 2 ks
  • Škrob 1 člž
  • Kardamom mletý 1/2 člž
  • Cukr vanilkový 1/4 člž
  • Lesní směs ovoce 1 kg
  • Cukr krupicový 125 g

Příprava

1
Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju 375 g mouky, 100 g cukru a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
2
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
3
Je čas na náplň. V misce smíchám 40 g mouky, škrob, sůl, 25 g cukru, vanilkový cukr a kardamom – ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě „přilepím“ vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
4
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50–60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. Před podáváním ho nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Podávám se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou na hezkých talířcích.
1
Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju 375 g mouky, 100 g cukru a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
2
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
3
Je čas na náplň. V misce smíchám 40 g mouky, škrob, sůl, 25 g cukru, vanilkový cukr a kardamom – ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě „přilepím“ vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
4
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50–60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. Před podáváním ho nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Podávám se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou na hezkých talířcích.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 42 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 35 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 7 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 42 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 14 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.