1
Droždí rozdrobte mezi prsty s moukou, solí a cukrem na směs připomínající drobenku. Přilijte 300 ml vlažné vody, olej a dobře promíchejte, aby se neudělaly hrudky.
2
Pokud nemáte pekárnu nebo kuchyňského robota, připravte se na náročnější ruční práci. Vařečkou nebo přímo rukama těsto alespoň pět minut důkladně prohněťte. Nakonec mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo.
3
Po hodině těsto ještě jednou propracujte, abyste vymačkali vzduchové bubliny. Olivy osušte, nakrájejte a přidejte do těsta. Stejně tak nasekaný rozmarýn. Dobře zapracujte.
4
Těsto zformujte do bochánku a dejte na plech vyložený pečicím papírem na další kynutí, tentokrát stačí 30 minut. Během té doby dejte předehřát troubu na 220 °C.
5
Do vyhřáté trouby chrstněte hrst vody, aby se udělala pára. Ihned vložte chleba a pečte 10 minut. Potom plech vyjměte, troubu krátce vyvětrejte a stáhněte teplotu na 200 °C. Bochník mezitím potřete slanou vodou a vraťte k dopečení na 30 minut.
1
Droždí rozdrobte mezi prsty s moukou, solí a cukrem na směs připomínající drobenku. Přilijte 300 ml vlažné vody, olej a dobře promíchejte, aby se neudělaly hrudky.
2
Pokud nemáte pekárnu nebo kuchyňského robota, připravte se na náročnější ruční práci. Vařečkou nebo přímo rukama těsto alespoň pět minut důkladně prohněťte. Nakonec mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo.
3
Po hodině těsto ještě jednou propracujte, abyste vymačkali vzduchové bubliny. Olivy osušte, nakrájejte a přidejte do těsta. Stejně tak nasekaný rozmarýn. Dobře zapracujte.
4
Těsto zformujte do bochánku a dejte na plech vyložený pečicím papírem na další kynutí, tentokrát stačí 30 minut. Během té doby dejte předehřát troubu na 220 °C.
5
Do vyhřáté trouby chrstněte hrst vody, aby se udělala pára. Ihned vložte chleba a pečte 10 minut. Potom plech vyjměte, troubu krátce vyvětrejte a stáhněte teplotu na 200 °C. Bochník mezitím potřete slanou vodou a vraťte k dopečení na 30 minut.