Italská focaccia se hodí ke všemu, kde je možné vytřít omáčku či výpek z talíře a stejně tak i k antipasti. Vyzkoušejte náš recept na nadýchanou olivovou focacciu s rozmarýnem a hrubozrnnou solí. Sůl vyberte opravdu kvalitní, podtrhnete tak celý chuťový zážitek.
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Italská
Piknik
Předkrm
Ingredience
Složení
4 porce
Sůl 2 člž
Mouka hladká 390 g
Olej olivový 1 plž
Droždí sušené 7 g
Olivy černé 10 ks
Rozmarýn čerstvý 2 snít.
Sůl 2 člž
Mouka hladká 390 g
Olej olivový 1 plž
Droždí sušené 7 g
Olivy černé 10 ks
Rozmarýn čerstvý 2 snít.
Příprava
1
Do mísy nasypte 390 g hladké mouky, přidejte 2 lžičky soli a 7 g instantního droždí, promíchejte a uprostřed udělejte důlek.
2
Do důlku vlijte 300 ml vlažné vody a 1 lžíci olivového oleje. Promíchejte a pak propracujte v pružné těsto. Zapékací mísu vymažte olejem a do ní dejte těsto. Zakryjte jej potravinářskou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
3
Těsto po vykynutí rukama roztlačte do stran a v pravidelných rozestupech do něj prsty udělejte důlky, ať jsou olivy a snítky rozmarýnu vmáčknuty do těsta.
4
Potřete olivovým olejem a posypte hrubou solí. Vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud focaccia nezezlátne. Nechte chvíli vychladit a poté už můžete odtrhávat a odtrhávat. Věřte, že za chvíli nebude co. Dobrou chuť.
1
Do mísy nasypte 390 g hladké mouky, přidejte 2 lžičky soli a 7 g instantního droždí, promíchejte a uprostřed udělejte důlek.
2
Do důlku vlijte 300 ml vlažné vody a 1 lžíci olivového oleje. Promíchejte a pak propracujte v pružné těsto. Zapékací mísu vymažte olejem a do ní dejte těsto. Zakryjte jej potravinářskou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
3
Těsto po vykynutí rukama roztlačte do stran a v pravidelných rozestupech do něj prsty udělejte důlky, ať jsou olivy a snítky rozmarýnu vmáčknuty do těsta.
4
Potřete olivovým olejem a posypte hrubou solí. Vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud focaccia nezezlátne. Nechte chvíli vychladit a poté už můžete odtrhávat a odtrhávat. Věřte, že za chvíli nebude co. Dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat focacciu zdravější
Focacciu můžete upéct ze špaldové mouky. Posypat ji můžete dýňovými semínky.
Co byste o soli měli vědět
Sůl je chemickou sloučeninou sodíku a chloridu. Rozdíl mezi kamennou a mořskou solí je minimální. Obě soli musí obsahovat min. 97 % chloridu sodného. Kamenná sůl a některé druhy mořské soli se obohacují o jód. Ten může přispívat ke správné funkci štítné žlázy.
Inspirujte se dalšími recepty na chléb focaccia
Pokud máte rádi italský chléb focaccia, můžete si doma připravit různé varianty. Pro kreativní pečení zkuste Kvetoucí focacciu, která je ideální pro dekorativní tvorbu s bylinkami a zeleninou. Skvělou volbou je také Focaccia se šalvějí, která přidá krásnou vůni a chuť. Pokud hledáte něco plnějšího, vyzkoušejte sýrovou variantu Focaccia al formaggio. Pro milovníky sladkých chutí je tu Focaccia s karamelizovanými sladkými brambory, která nabízí zajímavou kombinaci chutí.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!