1
Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
2
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
3
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
4
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
5
Předehřejte troubu na 200 °C.
6
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
7
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
8
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
9
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
10
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
11
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.
1
Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
2
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
3
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
4
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
5
Předehřejte troubu na 200 °C.
6
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
7
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
8
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
9
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
10
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
11
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.