1
Propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou 300 g rýže a slijte. Přiveďte k varu 1 l vody, přidejte špetku soli a vsypte do hrnce propláchnutou rýži. Vařte 5 minut. Během vaření přiveďte ve druhém rendlíku k varu 1 l mléka, slijte předvařenou rýži a vložte ji do mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne. Nezapomínejte průběžně míchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
2
Odstavte a nechte vychladnout do pokojové teploty. Utřete doběla 120 g másla se 100 g cukru a žloutky ze 4 vajec a zakápněte šťávou z ½ citronu. Ušlehejte do tuhého sněhu 3 bílky a vmíchejte společně se žloutkovou směsí do vychladlé rýže.
3
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte 30 g másla a vysypte 3 lžícemi strouhanky. Na dno formy dejte ½ rýže, na ni pak naskládejte 500 g kompotovaných meruněk, posypte lžičkou mleté skořice a zakryjte druhou ½ uvařené rýže. Šťávu z meruněk slijte do menšího kastrůlku a nechte mírně vařit přibližně 10 minut, dokud nezredukujete o 1/3. Poté nechte vychladnout.
4
Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Během pečení vyšlehejte dotuha poslední bílek, přidejte 40 g cukru a promíchejte. Vyjměte formu s nákypem z trouby a naneste vyšlehaný sníh s cukrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh zlatavě hnědý. Nákyp nechte chvíli vychladnout a servírujte přelitý redukcí z meruňkového sirupu. Užijte si rýžový nákyp jako hlavní chod anebo jako nadýchaný zákusek po víkendovém obědě. Dobrou chuť.
1
Propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou 300 g rýže a slijte. Přiveďte k varu 1 l vody, přidejte špetku soli a vsypte do hrnce propláchnutou rýži. Vařte 5 minut. Během vaření přiveďte ve druhém rendlíku k varu 1 l mléka, slijte předvařenou rýži a vložte ji do mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne. Nezapomínejte průběžně míchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
2
Odstavte a nechte vychladnout do pokojové teploty. Utřete doběla 120 g másla se 100 g cukru a žloutky ze 4 vajec a zakápněte šťávou z ½ citronu. Ušlehejte do tuhého sněhu 3 bílky a vmíchejte společně se žloutkovou směsí do vychladlé rýže.
3
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte 30 g másla a vysypte 3 lžícemi strouhanky. Na dno formy dejte ½ rýže, na ni pak naskládejte 500 g kompotovaných meruněk, posypte lžičkou mleté skořice a zakryjte druhou ½ uvařené rýže. Šťávu z meruněk slijte do menšího kastrůlku a nechte mírně vařit přibližně 10 minut, dokud nezredukujete o 1/3. Poté nechte vychladnout.
4
Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Během pečení vyšlehejte dotuha poslední bílek, přidejte 40 g cukru a promíchejte. Vyjměte formu s nákypem z trouby a naneste vyšlehaný sníh s cukrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh zlatavě hnědý. Nákyp nechte chvíli vychladnout a servírujte přelitý redukcí z meruňkového sirupu. Užijte si rýžový nákyp jako hlavní chod anebo jako nadýchaný zákusek po víkendovém obědě. Dobrou chuť.