Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyNadýchaný rýžový nákyp jako obláček
Albert logoAlbert logo
  • Nadýchaný rýžový nákyp jako obláček

Nadýchaný rýžový nákyp jako obláček

Rýžový nákyp je zamilované jídlo všech dětí. Vyzkoušejte náš recept s meruňkovým kompotem a zjistíte, že ho můžete připravit jako skvělý oběd nebo večeři pro celou rodinu.
Nadýchaný rýžový nákyp jako obláček
Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Francouzská
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 150 g
  • Rýže kulatozrnná 300 g
  • Sůl
  • Mléko 1 l
  • Cukr krupicový 140 g
  • Meruňky kompotované 500 g
  • Strouhanka 3 plž
  • Citron 1/2 ks
  • Skořice mletá 1 člž
  • Vejce 4 ks
  • Máslo 150 g
  • Rýže kulatozrnná 300 g
  • Sůl
  • Mléko 1 l
  • Cukr krupicový 140 g
  • Meruňky kompotované 500 g
  • Strouhanka 3 plž
  • Citron 1/2 ks
  • Skořice mletá 1 člž
  • Vejce 4 ks
Alergeny
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Příprava

    1
    Propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou 300 g rýže a slijte. Přiveďte k varu 1 l vody, přidejte špetku soli a vsypte do hrnce propláchnutou rýži. Vařte 5 minut. Během vaření přiveďte ve druhém rendlíku k varu 1 l mléka, slijte předvařenou rýži a vložte ji do mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne. Nezapomínejte průběžně míchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu.    
    2
    Odstavte a nechte vychladnout do pokojové teploty. Utřete doběla 120 g másla se 100 g cukru a žloutky ze 4 vajec a zakápněte šťávou z ½ citronu. Ušlehejte do tuhého sněhu 3 bílky a vmíchejte společně se žloutkovou směsí do vychladlé rýže.     
    3
    Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte 30 g másla a vysypte 3 lžícemi strouhanky. Na dno formy dejte ½ rýže, na ni pak naskládejte 500 g kompotovaných meruněk, posypte lžičkou mleté skořice a zakryjte druhou ½ uvařené rýže. Šťávu z meruněk slijte do menšího kastrůlku a nechte mírně vařit přibližně 10 minut, dokud nezredukujete o 1/3. Poté nechte vychladnout.    
    4
    Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Během pečení vyšlehejte dotuha poslední bílek, přidejte 40 g cukru a promíchejte. Vyjměte formu s nákypem z trouby a naneste vyšlehaný sníh s cukrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh zlatavě hnědý. Nákyp nechte chvíli vychladnout a servírujte přelitý redukcí z meruňkového sirupu. Užijte si rýžový nákyp jako hlavní chod anebo jako nadýchaný zákusek po víkendovém obědě. Dobrou chuť.
    1
    Propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou 300 g rýže a slijte. Přiveďte k varu 1 l vody, přidejte špetku soli a vsypte do hrnce propláchnutou rýži. Vařte 5 minut. Během vaření přiveďte ve druhém rendlíku k varu 1 l mléka, slijte předvařenou rýži a vložte ji do mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne. Nezapomínejte průběžně míchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu.    
    2
    Odstavte a nechte vychladnout do pokojové teploty. Utřete doběla 120 g másla se 100 g cukru a žloutky ze 4 vajec a zakápněte šťávou z ½ citronu. Ušlehejte do tuhého sněhu 3 bílky a vmíchejte společně se žloutkovou směsí do vychladlé rýže.     
    3
    Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte 30 g másla a vysypte 3 lžícemi strouhanky. Na dno formy dejte ½ rýže, na ni pak naskládejte 500 g kompotovaných meruněk, posypte lžičkou mleté skořice a zakryjte druhou ½ uvařené rýže. Šťávu z meruněk slijte do menšího kastrůlku a nechte mírně vařit přibližně 10 minut, dokud nezredukujete o 1/3. Poté nechte vychladnout.    
    4
    Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Během pečení vyšlehejte dotuha poslední bílek, přidejte 40 g cukru a promíchejte. Vyjměte formu s nákypem z trouby a naneste vyšlehaný sníh s cukrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh zlatavě hnědý. Nákyp nechte chvíli vychladnout a servírujte přelitý redukcí z meruňkového sirupu. Užijte si rýžový nákyp jako hlavní chod anebo jako nadýchaný zákusek po víkendovém obědě. Dobrou chuť.

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o meruňkách měli vědět
      Oranžové zbarvení meruněk je způsobeno karotenoidy. Těm jsou připisovány antioxidační účinky. V meruňkách najdeme i celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Za zmínku stojí například beta-karoten, který se v těle může přeměnit na vitamin A. Ze stopových prvků v meruňkách najdeme například železo.
    • Jak udělat nadýchaný rýžový nákyp zdravější
      Pokud chcete mít recept bez lepku, formu vysypte strouhaným kokosem nebo ořechy. Do rýžového nákypu můžete použít místo meruňkového kompotu čerstvé ovoce. Množství cukru můžete v receptu snížit.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě dnes

    Od 29.10.2024 do 05.11.2024

    Platný ještě 8 dní

    Od 06.11.2024 do 12.11.2024

    Platný ještě 15 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě dnes

    Od 29.10.2024 do 05.11.2024

    Platný ještě 8 dní

    Od 06.11.2024 do 12.11.2024

    Platný ještě dnes

    Od 23.10.2024 do 05.11.2024

    Platný ještě 15 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.