1
Začněte přípravou těsta. Do mísy dejte 750 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, sůl a promíchejte.
2
Do 250 ml vlažného mléka nadrolte droždí a promíchejte vidličkou. Tuto směs přilijte k moučné směsi.
3
Pak přidejte 5 žloutků a 2 bílky z vajec, 250 g nastrouhaného studeného másla a 250 g sádla. Vše zpracujte a uhněťte v robotu. Těsto rozdělte na 3 díly a nechte zabalené v potravinářské fólii uležet přes noc.
4
Na makovou náplň: 100 g máku uvařte se 100 ml mléka, lžičkou skořice a perníkového koření a lžící rumu. Prohřívejte cca 20 minut na mírném ohni, až vše zhoustne.
5
Na tvarohovou náplň: Z jednoho vejce oddělte žloutek od bílku. Použijete pouze žloutek. Tvaroh smíchejte s lžící cukru a žloutkem. Rozinky zatím nechte stranou, budou se dávat až navrch.
6
Na povidlovou náplň: Povidla smíchejte se lžičkou skořice, lžící rumu, špetkou badyánu a lžící strouhaného perníku.
7
Odleželé těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 3 mm. Nakrájejte na čtverečky velké asi 4 × 4 cm. Doprostřed každého čtverečku nastříkejte cukrářským pytlíkem zvolenou náplň. Na tvarohovou ještě přidejte jednu rozinku. Čtvereček následně zabalte do šátečku. Pečte v roubě na 180 °C cca 16 minut do zrůžovění.
8
Po upečení potřete rumovým rozvarem – rum a 250 g másla spolu rozšlehejte a touto směsí potírejte. Nakonec koláčky obalte v moučkovém cukru.
1
Začněte přípravou těsta. Do mísy dejte 750 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, sůl a promíchejte.
2
Do 250 ml vlažného mléka nadrolte droždí a promíchejte vidličkou. Tuto směs přilijte k moučné směsi.
3
Pak přidejte 5 žloutků a 2 bílky z vajec, 250 g nastrouhaného studeného másla a 250 g sádla. Vše zpracujte a uhněťte v robotu. Těsto rozdělte na 3 díly a nechte zabalené v potravinářské fólii uležet přes noc.
4
Na makovou náplň: 100 g máku uvařte se 100 ml mléka, lžičkou skořice a perníkového koření a lžící rumu. Prohřívejte cca 20 minut na mírném ohni, až vše zhoustne.
5
Na tvarohovou náplň: Z jednoho vejce oddělte žloutek od bílku. Použijete pouze žloutek. Tvaroh smíchejte s lžící cukru a žloutkem. Rozinky zatím nechte stranou, budou se dávat až navrch.
6
Na povidlovou náplň: Povidla smíchejte se lžičkou skořice, lžící rumu, špetkou badyánu a lžící strouhaného perníku.
7
Odleželé těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 3 mm. Nakrájejte na čtverečky velké asi 4 × 4 cm. Doprostřed každého čtverečku nastříkejte cukrářským pytlíkem zvolenou náplň. Na tvarohovou ještě přidejte jednu rozinku. Čtvereček následně zabalte do šátečku. Pečte v roubě na 180 °C cca 16 minut do zrůžovění.
8
Po upečení potřete rumovým rozvarem – rum a 250 g másla spolu rozšlehejte a touto směsí potírejte. Nakonec koláčky obalte v moučkovém cukru.