1
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mrkev vyskládejte na plech, posypte kmínem, zastříkněte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a dejte na 30 minut péct. Zbytek oleje rozpalte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a opékejte 3–4 minuty. Poté přidejte celer a opékejte další 3 minuty. Poté do hrnce dejte i zázvor, tymián, opečené mrkve, vše zalijte vývarem a vařte 25–30 minut. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem. Dejte stranou. Zatímco se polévka vaří, propláchněte přes noc namočenou čočku, zalijte ji 625 ml čisté vody, přiveďte k varu a vařte 30 minut doměkka. Pak čočku vmíchejte do polévky. Podávejte ozdobené tymiánem a s ořechovou bagetou.