Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyMřížkový koláč z lineckého těsta
Albert logoAlbert logo
  • Mřížkový koláč z lineckého těsta

Mřížkový koláč z lineckého těsta

Linecké cukroví jistě znáte. Ale co linecký mřížkový koláč? Ten už jste někdy jedli nebo pekli?
Mřížkový koláč z lineckého těsta
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Rakouská
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Máslo 150 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Cukr moučkový 150 g
  • Ořechy lískové mleté 100 g
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Hřebíček mletý 1/2 člž
  • Sůl
  • Skořice mletá 1 člž
  • Džem rybízový 300 g
  • Mandle plátky 120 g
  • Máslo 150 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Cukr moučkový 150 g
  • Ořechy lískové mleté 100 g
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Hřebíček mletý 1/2 člž
  • Sůl
  • Skořice mletá 1 člž
  • Džem rybízový 300 g
  • Mandle plátky 120 g

Příprava

1
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
2
Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
3
Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
4
Přeneste jej do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
5
Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
6
Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
7
Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
8
Pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.
1
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
2
Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
3
Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
4
Přeneste jej do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
5
Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
6
Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
7
Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
8
Pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 49 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 7 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 21 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 49 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.