1
Do 50 ml mléka rozdrobte droždí a 1⁄2 lžičky cukru. Nechte 15–20 minut na teplém místě. Hotový kvásek smíchejte s moukou, zbylým mlékem, 80 g cukru, vanilkovým cukrem, žloutkem, máslem pokojové teploty a vypracujte těsto. Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
3
Pomocí sklenice vykrajujte kolečka.
4. Na polovinu z nich doprostřed naneste lžíci povidel, přikryjte druhým kolečkem a kraje spojte prsty. Nandejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Koblihy potřete vejcem a pečte 15–20 minut na 170 °C. Ihned po vytažení z trouby je pomažte rozpuštěným máslem s rumem a lehce zasypte moučkovým cukrem.