Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyMaminčin drobenkový rebarborový koláč
Albert logoAlbert logo
  • Maminčin drobenkový rebarborový koláč

Maminčin drobenkový rebarborový koláč

Takzvané buchty na plech jsou u nás velmi oblíbené, protože jsou rychlé a snadné na přípravu. Není tomu jinak ani u receptu na drobenkový rebarborový koláč. Rebarbora je sezonní záležitost, proto je dobré ji v kuchyni využít, a v kombinaci s mletým zázvorem opravdu ladí.
Maminčin drobenkový rebarborový koláč
Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Máslo 410 g
  • Rebarbora 1 kg
  • Škrob kukuřičný 6 člž
  • Cukr krupicový 490 g
  • Zázvor mletý 2 člž
  • Skořice mletá 2 člž
  • Mouka hladká 710 g
  • Vejce 2 ks
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Kypřící prášek 1 člž
  • Jedlá soda 1 člž
  • Zakysaná smetana 160 g
  • Vanilkový extrakt 4 člž
  • Sůl 1/2 člž
  • Cukr třtinový 140 g
  • Máslo 410 g
  • Rebarbora 1 kg
  • Škrob kukuřičný 6 člž
  • Cukr krupicový 490 g
  • Zázvor mletý 2 člž
  • Skořice mletá 2 člž
  • Mouka hladká 710 g
  • Vejce 2 ks
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Kypřící prášek 1 člž
  • Jedlá soda 1 člž
  • Zakysaná smetana 160 g
  • Vanilkový extrakt 4 člž
  • Sůl 1/2 člž
  • Cukr třtinový 140 g

Příprava

1
Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech o rozměru 30 × 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Rebarboru očistěte, oloupejte lehce škrabkou a nakrájejte na 1cm kostičky. Dejte ji do misky, přisypte 150 g cukru, 6 lžiček kukuřičného škrobu a lžičku mletého zázvoru. Vše promíchejte a dejte stranou.
2
Do velké mísy nasypte 140 g tmavého třtinového cukru, 140 g krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, lžičku mletého zázvoru, špetku soli, 450 g hladké mouky a na kostičky nakrájených 230 g másla. Prsty mněte, dokud nevznikne sypká směs.
3
Metličkou nebo v robotu prošlehejte 2 vejce, 2 žloutky, 160 g zakysané smetany a 4 lžičky vanilkového extraktu. V jiné míse smíchejte 260 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody a 1/2 lžičky soli. Přidejte 180 g másla nakrájeného na malé kostičky a postupně zapracujte směs ze zakysané smetany a vajec.
4
Čtvrtinu těsta si dejte stranou a ostatní část rozetřete na připravený plech. Na těsto rozložte rebarborovou náplň a na ni pak lžící po částech přidejte zbylé těsto, které jste si dali stranou. Navrch vše posypte připravenou drobenkou a pečte přibližně 45 minut. Ke konci zkoušejte párátkem propečenost těsta. Když nezůstává na párátku, je hotovo. Nechte koláč v pokojové teplotě vychladnout a poté už krájejte na libovolné dílky. Sezonní dezert je na světě. Ať vám chutná.
1
Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech o rozměru 30 × 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Rebarboru očistěte, oloupejte lehce škrabkou a nakrájejte na 1cm kostičky. Dejte ji do misky, přisypte 150 g cukru, 6 lžiček kukuřičného škrobu a lžičku mletého zázvoru. Vše promíchejte a dejte stranou.
2
Do velké mísy nasypte 140 g tmavého třtinového cukru, 140 g krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, lžičku mletého zázvoru, špetku soli, 450 g hladké mouky a na kostičky nakrájených 230 g másla. Prsty mněte, dokud nevznikne sypká směs.
3
Metličkou nebo v robotu prošlehejte 2 vejce, 2 žloutky, 160 g zakysané smetany a 4 lžičky vanilkového extraktu. V jiné míse smíchejte 260 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody a 1/2 lžičky soli. Přidejte 180 g másla nakrájeného na malé kostičky a postupně zapracujte směs ze zakysané smetany a vajec.
4
Čtvrtinu těsta si dejte stranou a ostatní část rozetřete na připravený plech. Na těsto rozložte rebarborovou náplň a na ni pak lžící po částech přidejte zbylé těsto, které jste si dali stranou. Navrch vše posypte připravenou drobenkou a pečte přibližně 45 minut. Ke konci zkoušejte párátkem propečenost těsta. Když nezůstává na párátku, je hotovo. Nechte koláč v pokojové teplotě vychladnout a poté už krájejte na libovolné dílky. Sezonní dezert je na světě. Ať vám chutná.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o rebarboře měli vědět
    Rebarboru řadíme mezi zeleninu. Obsahuje velké množství draslíku, který může pozitivně ovlivňovat hladinu krevního tlaku. Její kyselou chuť způsobuje kyselina jablečná a citronová. Obsahuje i kyselinu šťavelovou, která může negativně ovlivňovat kostní metabolismus.
  • Jak udělat koláč zdravější
    Mouku v receptu můžete zaměnit za celozrnnou nebo pohankovou. Snížit také můžete množství cukru. Vanilkový extrakt nahraďte vanilkovým luskem.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 8 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 15 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě dnes

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 8 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě dnes

Od 23.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 15 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.

ZÁLEŽÍ NÁM NA TOM, ABYSTE JEDLI LÉPE

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu.