1
Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte rozpuštěných 40 g másla, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.
2
Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s 10 g másla rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
3
Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.
1
Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte rozpuštěných 40 g másla, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.
2
Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s 10 g másla rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
3
Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.