Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyLívanečky se zakysanou smetanou a žahourem
Albert logoAlbert logo
  • Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem

Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem

Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 50 g
  • Droždí čerstvé 1 ks
  • Cukr krupicový 80 g
  • Mléko 1,3 l
  • Vejce 1 ks
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Mouka hladká 750 g
  • Olej slunečnicový
  • Borůvky 500 g
  • Cukr moučkový 50 g
  • Skořice mletá
  • Smetana na vaření 200 ml
  • Perník na strouhání 2 plž
  • Solamyl 1 člž
  • Zakysaná smetana 1 ks
  • Máslo 50 g
  • Droždí čerstvé 1 ks
  • Cukr krupicový 80 g
  • Mléko 1,3 l
  • Vejce 1 ks
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Mouka hladká 750 g
  • Olej slunečnicový
  • Borůvky 500 g
  • Cukr moučkový 50 g
  • Skořice mletá
  • Smetana na vaření 200 ml
  • Perník na strouhání 2 plž
  • Solamyl 1 člž

Příprava

1
Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte rozpuštěných 40 g másla, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.
2
Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s 10 g másla rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
3
Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.
1
Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte rozpuštěných 40 g másla, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.
2
Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s 10 g másla rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
3
Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 33 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.