1
Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.
2
Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.
3
Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.
4
Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
5
Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
6
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.
1
Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.
2
Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.
3
Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.
4
Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
5
Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
6
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.