1
Nejprve si připravte griliáš. Na pánev nasypte odhadem 50-100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte bez míchání zkaramelizovat, maximálně 5 minut. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, přisypte k němu nadrcené oříšky a promíchejte. Vše přelijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout. Po vychladnutí griliáš nalámejte a rozsekejte v kuchyňském robotu najemno.
2
Nyní si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce, přidejte žloutky, mouku a 100 g cukru a metlou prošlehejte. Za stálého šlehání přiveďte na mírném ohni k varu a vařte do zhoustnutí. Poté stáhněte z ohně, povrch překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Máslo utřete do pěny, postupně do něj zašlehejte vychladlý krém a nakonec i griliáš.
3
LASKONKY: V míse vyšlehejte bílky se 70 g cukru krupice do pěny. V kastrolku za stálého míchání přiveďte k varu zbývajících 140 g cukru a 50 ml vody. Jakmile se cukr zcela rozpustí, nechte směs již bez míchání vařit 10 minut, cukr by měl dosáhnout teploty 120°C. Poté ihned stáhněte z ohně a tenkým praménkem zašlehejte cukrový rozvar k bílkům. Ve šlehání pokračujte až do zchladnutí sněhu na pokojovou teplotu. Ke směsi již s pomocí stěrky vmíchejte strouhaný kokos.
4
Troubu předehřejte na teplotu 120°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte oválky. Pečte v troubě 15 minut, potom teplotu stáhněte na 80°C a laskonky už jen dosušte zhruba dalších 30 minut. Upečené laskonky nechte vychladnout a naplňte je připraveným krémem.
1
Nejprve si připravte griliáš. Na pánev nasypte odhadem 50-100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte bez míchání zkaramelizovat, maximálně 5 minut. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, přisypte k němu nadrcené oříšky a promíchejte. Vše přelijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout. Po vychladnutí griliáš nalámejte a rozsekejte v kuchyňském robotu najemno.
2
Nyní si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce, přidejte žloutky, mouku a 100 g cukru a metlou prošlehejte. Za stálého šlehání přiveďte na mírném ohni k varu a vařte do zhoustnutí. Poté stáhněte z ohně, povrch překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Máslo utřete do pěny, postupně do něj zašlehejte vychladlý krém a nakonec i griliáš.
3
LASKONKY: V míse vyšlehejte bílky se 70 g cukru krupice do pěny. V kastrolku za stálého míchání přiveďte k varu zbývajících 140 g cukru a 50 ml vody. Jakmile se cukr zcela rozpustí, nechte směs již bez míchání vařit 10 minut, cukr by měl dosáhnout teploty 120°C. Poté ihned stáhněte z ohně a tenkým praménkem zašlehejte cukrový rozvar k bílkům. Ve šlehání pokračujte až do zchladnutí sněhu na pokojovou teplotu. Ke směsi již s pomocí stěrky vmíchejte strouhaný kokos.
4
Troubu předehřejte na teplotu 120°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte oválky. Pečte v troubě 15 minut, potom teplotu stáhněte na 80°C a laskonky už jen dosušte zhruba dalších 30 minut. Upečené laskonky nechte vychladnout a naplňte je připraveným krémem.