1
Než začnu s přípravou masa, přivedu k varu 1,5 l mléka s 3 bobkovými listy a jednou cibulí, nakrájenou na větší kusy a nechám asi hodinu stát, aby mléko na bešamel vstřebalo vůni.
2
Pak dám do větší pánve olej, na kostičky pokrájený řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne.
3
Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám 200 ml mléka a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
4
Dodělám si bešamel. Litr a půl mléka přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni 100 g másla. Pak ho za stálého míchání zasypu 100 g mouky a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
5
Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
6
Troubu rozehřeju na 180 °C.
7
Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát.
8
Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.
1
Než začnu s přípravou masa, přivedu k varu 1,5 l mléka s 3 bobkovými listy a jednou cibulí, nakrájenou na větší kusy a nechám asi hodinu stát, aby mléko na bešamel vstřebalo vůni.
2
Pak dám do větší pánve olej, na kostičky pokrájený řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne.
3
Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám 200 ml mléka a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
4
Dodělám si bešamel. Litr a půl mléka přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni 100 g másla. Pak ho za stálého míchání zasypu 100 g mouky a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
5
Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
6
Troubu rozehřeju na 180 °C.
7
Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát.
8
Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.