1
Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
2
Těsto si rozdělte na několik částí a na moukou posypané pracovní ploše ho rozválejte. Pomoučněným válečkem těsto rozvalujte směrem od sebe, po několika tazích těstem pootočte. Těsto, se kterým právě nepracujete, nechte zabalené v potravinářské fólii, aby neoschlo. Rozválené těsto odložte na vlhkou utěrku.
3
Rozválený plát těsta nakrájejte na obdélníky podle velikosti svého pekáčku.
4
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm dozlatova plátky cuket po obou stranách. Najemno je nasekejte a dejte stranou.
5
Do pánve přilijte další olej a opečte na něm pancettu, trvá to 4–5 minut. Vyndejte ji na papírovou utěrku.
6
Opět přidejte trochu oleje, vsypte cibuli opékejte 4 minuty a na další minutu přidejte česnek, pak celer, který opékejte dokud nezměkne. Přidejte hovězí maso, mléko a nechte ho 10–12 minut na středním ohni zezlátnout. Teprve pak přidejte konzervovaná rajčata, rajčatovou pastu, balzamiko, chilli, pancettu a bylinky a vše zalijte červeným vínem. Promíchejte, osolte, opepřete a nechte pozvolna vařit na mírném ohni asi hodinu. Příležitostně zamíchejte.
7
Připravte si bešamelovou omáčku. Na mírném ohni rozpusťte máslo, zasypte ho moukou, důkladně promíchejte vařečkou a nechte asi 2–3 minuty zasmahnout. Zalijte 100 ml mléka a důkladně míchejte do hladké kaše. Pak postupně přilévejte ohřáté zbývající mléko a vždy vymíchejte dohladka. Přidejte muškátový oříšek a parmazán a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a přiklopte.
8
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto podle základního receptu vyválejte a nakrájejte jej na obdélníky velikosti vašeho pekáčku.
9
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou olivového oleje a k ruce si připravte ještě jeden hrnec se studenou vodou. Postupně uvařte pláty těsta (trvá to zhruba 3–4 minuty) a pak je ihned ponořte do druhého hrnce se studenou vodou. Odložte je odpočívat na papírové utěrky.
10
Pusťte se do skládání lasagní. Dno pekáčku pokryjte masovou omáčkou, přidejte trochu nasekaných cuket a přelijte bešamelem, který opatrně rozetřete. Zakryjte pláty lasagní a opakujte postup, poslední vrstvou by měl být plát těsta, na který rozetřete zbytek bešamelu, povrch poklaďte plátky mozzarelly a posypte zbývajícím parmazánem. Pečte 30–35 minut, dokud povrch lasagní nezezlátne. Ihned podávejte, třeba doplněné zeleným salátem.
1
Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
2
Těsto si rozdělte na několik částí a na moukou posypané pracovní ploše ho rozválejte. Pomoučněným válečkem těsto rozvalujte směrem od sebe, po několika tazích těstem pootočte. Těsto, se kterým právě nepracujete, nechte zabalené v potravinářské fólii, aby neoschlo. Rozválené těsto odložte na vlhkou utěrku.
3
Rozválený plát těsta nakrájejte na obdélníky podle velikosti svého pekáčku.
4
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm dozlatova plátky cuket po obou stranách. Najemno je nasekejte a dejte stranou.
5
Do pánve přilijte další olej a opečte na něm pancettu, trvá to 4–5 minut. Vyndejte ji na papírovou utěrku.
6
Opět přidejte trochu oleje, vsypte cibuli opékejte 4 minuty a na další minutu přidejte česnek, pak celer, který opékejte dokud nezměkne. Přidejte hovězí maso, mléko a nechte ho 10–12 minut na středním ohni zezlátnout. Teprve pak přidejte konzervovaná rajčata, rajčatovou pastu, balzamiko, chilli, pancettu a bylinky a vše zalijte červeným vínem. Promíchejte, osolte, opepřete a nechte pozvolna vařit na mírném ohni asi hodinu. Příležitostně zamíchejte.
7
Připravte si bešamelovou omáčku. Na mírném ohni rozpusťte máslo, zasypte ho moukou, důkladně promíchejte vařečkou a nechte asi 2–3 minuty zasmahnout. Zalijte 100 ml mléka a důkladně míchejte do hladké kaše. Pak postupně přilévejte ohřáté zbývající mléko a vždy vymíchejte dohladka. Přidejte muškátový oříšek a parmazán a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a přiklopte.
8
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto podle základního receptu vyválejte a nakrájejte jej na obdélníky velikosti vašeho pekáčku.
9
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou olivového oleje a k ruce si připravte ještě jeden hrnec se studenou vodou. Postupně uvařte pláty těsta (trvá to zhruba 3–4 minuty) a pak je ihned ponořte do druhého hrnce se studenou vodou. Odložte je odpočívat na papírové utěrky.
10
Pusťte se do skládání lasagní. Dno pekáčku pokryjte masovou omáčkou, přidejte trochu nasekaných cuket a přelijte bešamelem, který opatrně rozetřete. Zakryjte pláty lasagní a opakujte postup, poslední vrstvou by měl být plát těsta, na který rozetřete zbytek bešamelu, povrch poklaďte plátky mozzarelly a posypte zbývajícím parmazánem. Pečte 30–35 minut, dokud povrch lasagní nezezlátne. Ihned podávejte, třeba doplněné zeleným salátem.