1
Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte vydlabanou dřeň z vanilkového lusku a zahřívejte na středním plameni. Jakmile začne smetana probublávat, sejměte z plotny a ještě chvíli míchejte.
2
Po mírném zchladnutí přidejte med a promíchejte, aby se rozpustil. Poté směs nalijte na 60–70% čokoládu nalámanou v míse, promíchávejte, aby se zcela rozpustila, dochuťte koňakem a nechte chladnout.
3
Poté z hmoty lžící odebírejte a prsty namočenými do ledové vody tvarujte lanýže. Dávejte je na pečicí papír, alobal, popřípadě plech nebo tác, který se vám vejde do mrazáku. Tam nechte lanýže alespoň 5 hodin.
4
Zbývající čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. (Neměla by být moc horká.) Poté v ní obalujte lanýže.
5
Pro dobrý efekt je možné v této fázi lanýž poválet po sítku či struhadle, aby se přiblížil tvaru skutečných lanýžů. Nakonec je obalte v kakau a dejte do lednice.
1
Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte vydlabanou dřeň z vanilkového lusku a zahřívejte na středním plameni. Jakmile začne smetana probublávat, sejměte z plotny a ještě chvíli míchejte.
2
Po mírném zchladnutí přidejte med a promíchejte, aby se rozpustil. Poté směs nalijte na 60–70% čokoládu nalámanou v míse, promíchávejte, aby se zcela rozpustila, dochuťte koňakem a nechte chladnout.
3
Poté z hmoty lžící odebírejte a prsty namočenými do ledové vody tvarujte lanýže. Dávejte je na pečicí papír, alobal, popřípadě plech nebo tác, který se vám vejde do mrazáku. Tam nechte lanýže alespoň 5 hodin.
4
Zbývající čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. (Neměla by být moc horká.) Poté v ní obalujte lanýže.
5
Pro dobrý efekt je možné v této fázi lanýž poválet po sítku či struhadle, aby se přiblížil tvaru skutečných lanýžů. Nakonec je obalte v kakau a dejte do lednice.