Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKynutý koláč se švestkami
Albert logoAlbert logo
  • Kynutý koláč se švestkami

Kynutý koláč se švestkami

Kynutý koláč se švestkami
Náročné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Mléko plnotučné 125 ml
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Cukr krupicový 235 g
  • Sůl
  • Mouka hladká 250 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Citronová kůra 1 člž
  • Vlašské ořechy 100 g
  • Švestky 30 ks
  • Rum 2 plž
  • Mouka hrubá 200 g
  • Cukr moučkový
  • Máslo 210 g
  • Mléko plnotučné 125 ml
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Cukr krupicový 235 g
  • Sůl
  • Mouka hladká 250 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Citronová kůra 1 člž
  • Vlašské ořechy 100 g
  • Švestky 30 ks
  • Rum 2 plž
  • Mouka hrubá 200 g
  • Cukr moučkový
  • Máslo 210 g

Příprava

1
Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
2
Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné.
3
Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem.
4
Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou ze 100 g másla, 35 g cukru a mouky.
5
Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
6
Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.
1
Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
2
Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné.
3
Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem.
4
Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou ze 100 g másla, 35 g cukru a mouky.
5
Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
6
Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 5 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 47 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 5 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 19 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 47 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.