1
Zahřejte 50 ml mléka a vmíchejte do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobte 15 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek, zabere to přibližně 10 minut. Ke kvásku přidejte 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla pokojové teploty a zbylých 200 ml mléka. Vypracujte v hladké těsto.
2
Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 35 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté jej rozdělte na 6 dílů a každý díl pak rozmáčkněte do velikosti dlaně.
3
Doprostřed každého dílu těsta dejte velkou lžíci povidel a spojte tak, aby vám nikde náplň neunikala. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
4
Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, vložte pařáček potřený troškou másla a vložte knedlíky. Přikryjte pokličkou a nechte napařovat 15 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte je sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a třeba i vanilkovou omáčkou, která ke knedlíku velmi ladí. Dobrou alpskou chuť.
1
Zahřejte 50 ml mléka a vmíchejte do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobte 15 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek, zabere to přibližně 10 minut. Ke kvásku přidejte 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla pokojové teploty a zbylých 200 ml mléka. Vypracujte v hladké těsto.
2
Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 35 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté jej rozdělte na 6 dílů a každý díl pak rozmáčkněte do velikosti dlaně.
3
Doprostřed každého dílu těsta dejte velkou lžíci povidel a spojte tak, aby vám nikde náplň neunikala. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
4
Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, vložte pařáček potřený troškou másla a vložte knedlíky. Přikryjte pokličkou a nechte napařovat 15 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte je sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a třeba i vanilkovou omáčkou, která ke knedlíku velmi ladí. Dobrou alpskou chuť.