1
Do mísy nasypte 500 g polohrubé mouky, lžičku cukru krupice, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj kostku droždí a posypte jej lžičkou cukru krupice. Přelijte 10 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do mísy přilijte zbylých 240 ml vlažného mléka, rozklepněte vejce a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě nechte těsto hodinu nebo do zdvojnásobení objemu kynout přikryté utěrkou.
2
Po vykynutí těsto prohněťte a vyválejte na pomoučněné pracovní ploše. Pomocí dezertního talířku vykrajujte kolečka, na každé kolečko dejte 100 g omytých borůvek. Důkladně zabalte, vytvarujte v dlaních kuličky a nechte ještě 10 minut kynout. Vkládejte je do vroucí vody na cca 15 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na hladinu, otočte. Pak vyjměte knedlíky děrovanou naběračkou z vody a propíchejte vidličkou.
3
Na borůvkový žahour dejte do kastrůlku 300 g omytých borůvek, 2 lžičky cukru krupice, špetku skořice, 100 ml vody a přiveďte k varu. V hrnečku promíchejte 3 lžičky kukuřičného škrobu se 100 ml smetany a přidejte ho do borůvkové směsi. Nechte krátce provařit. Mezitím vyšlehejte zbylých 200 ml smetany.
4
Knedlíky rozdělte na talíře, každý přelijte rozpuštěným máslem a žahourem a ozdobte vyšlehanou smetanou a moučkovým cukrem. České léto chutná nejvíc s českými borůvkami!
1
Do mísy nasypte 500 g polohrubé mouky, lžičku cukru krupice, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj kostku droždí a posypte jej lžičkou cukru krupice. Přelijte 10 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do mísy přilijte zbylých 240 ml vlažného mléka, rozklepněte vejce a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě nechte těsto hodinu nebo do zdvojnásobení objemu kynout přikryté utěrkou.
2
Po vykynutí těsto prohněťte a vyválejte na pomoučněné pracovní ploše. Pomocí dezertního talířku vykrajujte kolečka, na každé kolečko dejte 100 g omytých borůvek. Důkladně zabalte, vytvarujte v dlaních kuličky a nechte ještě 10 minut kynout. Vkládejte je do vroucí vody na cca 15 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na hladinu, otočte. Pak vyjměte knedlíky děrovanou naběračkou z vody a propíchejte vidličkou.
3
Na borůvkový žahour dejte do kastrůlku 300 g omytých borůvek, 2 lžičky cukru krupice, špetku skořice, 100 ml vody a přiveďte k varu. V hrnečku promíchejte 3 lžičky kukuřičného škrobu se 100 ml smetany a přidejte ho do borůvkové směsi. Nechte krátce provařit. Mezitím vyšlehejte zbylých 200 ml smetany.
4
Knedlíky rozdělte na talíře, každý přelijte rozpuštěným máslem a žahourem a ozdobte vyšlehanou smetanou a moučkovým cukrem. České léto chutná nejvíc s českými borůvkami!