Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKvetoucí focaccia 'fokáča' pro kreativní pečení
Albert logoAlbert logo

Kvetoucí focaccia 'fokáča' pro kreativní pečení

Focaccia je typický italský chléb, který si jednoduše připravíte doma. Navíc můžete popustit uzdu své fantazii, zapojit děti a pečivo se rázem promění v malířské plátno.
Kvetoucí focaccia 'fokáča' pro kreativní pečení
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Italská
Vegetariánské
Příloha

Ingredience

Složení
4 porce
  • Droždí čerstvé 21 g
  • Sůl 15 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Olej olivový 5,5 plž
  • Rajčata cherry 10 ks
  • Rozmarýn čerstvý 8 snít.
  • Petržel hladkolistá 8 snít.
  • Mák nemletý 1 plž
  • Tymián čerstvý 8 snít.
  • Slunečnicová semínka 1 hrs.
  • Dýňová semínka 1 hrs.
  • Droždí čerstvé 21 g
  • Sůl 15 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Olej olivový 5,5 plž
  • Rajčata cherry 10 ks
  • Rozmarýn čerstvý 8 snít.
  • Petržel hladkolistá 8 snít.
  • Mák nemletý 1 plž
  • Tymián čerstvý 8 snít.
  • Slunečnicová semínka 1 hrs.
  • Dýňová semínka 1 hrs.
Alergeny
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Příprava

    1
    V misce smíchejte rozdrobených 21 g droždí s 300 ml vlažné vody. Nechte chvíli stranou. Do mísy prosejte 500 g mouky, přisypte k ní 15 g soli a vlijte 2 lžíce olivového oleje. Ke směsi vlijte droždí s vodou a vypracujte na hladké těsto. Vymažte si čistou mísu lžící olivového oleje, přendejte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.    
    2
    Po vykynutí těsto v míse promačkejte, abyste se zbavili přebytečného vzduchu, a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem, lehce vymazaný ½ lžíce olivového oleje. Rukou těsto roztáhněte na formát 20 × 30 cm. Focacciu nechte ještě 20 minut kynout a mezitím si připravte suroviny na zdobení.    
    3
    Omyjte a rozkrojte napůl 10 cherry rajčátek. Vykynutou placku prstem propíchejte pravidelně po celé ploše a potřete zbylými 2 lžícemi olivového oleje. Pomocí 8 snítek rozmarýnu, 8 snítek petrželky a 8 snítek tymiánu vytvořte efekt rostlinek. Rozkrájenými rajčátky vytvořte květy. Na spodní část rozsypte jako půdu hrst máku, hrst dýňových semínek a hrst slunečnicových semínek. Na závěr posypte rovnoměrně lžící hrubozrnné soli.    
    4
    Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nebude krásně zlatá. Užijte si dokonalou středomořskou pochoutku, která navíc krásně vypadá. Dobrou chuť.
    1
    V misce smíchejte rozdrobených 21 g droždí s 300 ml vlažné vody. Nechte chvíli stranou. Do mísy prosejte 500 g mouky, přisypte k ní 15 g soli a vlijte 2 lžíce olivového oleje. Ke směsi vlijte droždí s vodou a vypracujte na hladké těsto. Vymažte si čistou mísu lžící olivového oleje, přendejte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.    
    2
    Po vykynutí těsto v míse promačkejte, abyste se zbavili přebytečného vzduchu, a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem, lehce vymazaný ½ lžíce olivového oleje. Rukou těsto roztáhněte na formát 20 × 30 cm. Focacciu nechte ještě 20 minut kynout a mezitím si připravte suroviny na zdobení.    
    3
    Omyjte a rozkrojte napůl 10 cherry rajčátek. Vykynutou placku prstem propíchejte pravidelně po celé ploše a potřete zbylými 2 lžícemi olivového oleje. Pomocí 8 snítek rozmarýnu, 8 snítek petrželky a 8 snítek tymiánu vytvořte efekt rostlinek. Rozkrájenými rajčátky vytvořte květy. Na spodní část rozsypte jako půdu hrst máku, hrst dýňových semínek a hrst slunečnicových semínek. Na závěr posypte rovnoměrně lžící hrubozrnné soli.    
    4
    Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nebude krásně zlatá. Užijte si dokonalou středomořskou pochoutku, která navíc krásně vypadá. Dobrou chuť.

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o bylinkách měli vědět
      Čerstvé bylinky dodávají pokrmu nejenom chuť, ale i barevnost. Bylinky mohou podpořit chuť k jídlu a navíc pozitivně ovlivňovat trávení.
    • Jak udělat focacciu zdravější
      Hladkou mouku můžete nahradit moukou špaldovou. Focacciu můžete podávat s různými dipy. Výborný je avokádový dip nebo ji zkuste ochutnat s hummusem. Získáte tím nutričně vyvážené jídlo bohaté na vlákninu a bílkovinu.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 4 dny

    Od 27.12.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 4 dny

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 4 dny

    Od 04.12.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 4 dny

    Od 27.12.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 4 dny

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 4 dny

    Od 04.12.2024 do 31.12.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.