1
Do rendlíku vlijte 170 ml mléka, nakrájejte do něj 70 g másla na kostičky, přidejte 2 lžičky krupicového cukru, špetku soli a přiveďte k varu. Sundejte z plamene. Do vařícího mléka vsypte 85 g hladké mouky a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se nepřestane těsto lepit na stěny nádoby. Nechte přibližně 5 minut vychladnout, přisypte 1/2 lžičky nastrouhané limetkové kůry a zapracujte 2 větší vejce jedno po druhém.V hluboké pánvi rozpalte olej. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku, ustřihněte špičku a dávkujte rovnou do rozpáleného oleje. Snažte se vytlačit 8 cm dlouhé tyčinky. Smažte je velmi zprudka přibližně 2–3 minuty. Osmažené churros mají mít zlatohnědou barvu. Z horkého oleje je vytahujte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Přesuňte do mísy a ještě horké je prohoďte ve směsi z mleté skořice a moučkového cukru. Přiveďte k varu 1,5 l mléka se 125 g tmavého třtinového cukru, 15 rozdrcených tobolek kardamomu, 12 hřebíčků, 2 celé skořice nalámané na kousky, 2 hvězdičky badyánu, 3/4 lžičky koriandrových semínek, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a špetku mletého chilli. Odstavte a nechte 20 minut odpočinout. Přidejte 50 g kakaa a 3/4 lžičky vanilkového extraktu. Opět přiveďte k varu, dobře vše promíchejte, přeceďte přes sítko, aby byla čokoláda bez koření. Rozdělte do šálků a servírujte s churros, které v čokoládě můžete namáčet nebo je zapíjet. Tento pikantní dezert zahřeje na duši i na těle.