Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKrémová špenátová polévka
Albert logoAlbert logo
  • Krémová špenátová polévka

Krémová špenátová polévka

Krémová špenátová polévka je lahodný a zdravý pokrm, ideální pro chladné dny. Tento recept kombinuje čerstvý špenát, brambory, cibuli a česnek, které se vaří ve vývaru a mléce. Polévka je dochucena citronovou kůrou, muškátovým oříškem a zakysanou smetanou, což jí dodává jemnou a krémovou konzistenci.
Krémová špenátová polévka
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Polévka

Ingredience

Složení
5 porcí
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 2 strouž.
  • Mléko 600 ml
  • Špenát čerstvý 450 g
  • Brambory 1 ks
  • Vývar kuřecí 450 ml
  • Citronová kůra 1 ks
  • Pepř
  • Zakysaná smetana tučná 3 plž
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Máslo 50 g
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 2 strouž.
  • Mléko 600 ml
  • Špenát čerstvý 450 g
  • Brambory 1 ks
  • Vývar kuřecí 450 ml
  • Citronová kůra 1 ks
  • Pepř
  • Zakysaná smetana tučná 3 plž
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Máslo 50 g

Příprava

1
Máslo rozehřejte ve velkém hrnci s pokličkou. Přidejte cibuli, 5-6 minut ji opékejte, vmíchejte česnek a po minutě rovněž oloupanou, na kousky pokrájenou bramboru.
2
Zalijte vývarem a nechte 8-10 minut probublávat, aby kousky brambory částečně změkly. Vlijte mléko a přiveďte k varu. Poté vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu. Přiklopené vařte 15 minut, nechte zchladnout a rozmixujte.
3
Přidejte druhou polovinu špenátu (dodá polévce čerstvou zelenou barvu) a opět rozmixujte. Pak polévku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podávejte se zakysanou smetanou.
1
Máslo rozehřejte ve velkém hrnci s pokličkou. Přidejte cibuli, 5-6 minut ji opékejte, vmíchejte česnek a po minutě rovněž oloupanou, na kousky pokrájenou bramboru.
2
Zalijte vývarem a nechte 8-10 minut probublávat, aby kousky brambory částečně změkly. Vlijte mléko a přiveďte k varu. Poté vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu. Přiklopené vařte 15 minut, nechte zchladnout a rozmixujte.
3
Přidejte druhou polovinu špenátu (dodá polévce čerstvou zelenou barvu) a opět rozmixujte. Pak polévku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podávejte se zakysanou smetanou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Původ špenátu
    Špenát pochází z Persie (dnešního Íránu) a do Evropy se dostal ve středověku. V 16. století se stal populárním v Evropě, zejména ve Francii a Anglii.
  • Vliv špenátu na zdraví
    Špenát je bohatý na vitamíny A, C, K a kyselinu listovou. Obsahuje také železo, vápník, hořčík a antioxidanty. Je nízkokalorický a vhodný pro zdravou výživu. Pravidelná konzumace špenátu může přispět k posílení imunitního systému, zlepšení zraku, zdraví kostí a snížení rizika chronických onemocnění díky vysokému obsahu antioxidantů.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.