Krémová špenátová polévka je lahodný a zdravý pokrm, ideální pro chladné dny. Tento recept kombinuje čerstvý špenát, brambory, cibuli a česnek, které se vaří ve vývaru a mléce. Polévka je dochucena citronovou kůrou, muškátovým oříškem a zakysanou smetanou, což jí dodává jemnou a krémovou konzistenci.
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Polévka
Ingredience
Složení
5 porcí
Cibule 1 ks
Česnek 2 strouž.
Mléko 600 ml
Špenát čerstvý 450 g
Brambory 1 ks
Vývar kuřecí 450 ml
Citronová kůra 1 ks
Pepř
Zakysaná smetana tučná 3 plž
Muškátový oříšek
Sůl
Máslo 50 g
Cibule 1 ks
Česnek 2 strouž.
Mléko 600 ml
Špenát čerstvý 450 g
Brambory 1 ks
Vývar kuřecí 450 ml
Citronová kůra 1 ks
Pepř
Zakysaná smetana tučná 3 plž
Muškátový oříšek
Sůl
Máslo 50 g
Příprava
1
Máslo rozehřejte ve velkém hrnci s pokličkou. Přidejte cibuli, 5-6 minut ji opékejte, vmíchejte česnek a po minutě rovněž oloupanou, na kousky pokrájenou bramboru.
2
Zalijte vývarem a nechte 8-10 minut probublávat, aby kousky brambory částečně změkly. Vlijte mléko a přiveďte k varu. Poté vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu. Přiklopené vařte 15 minut, nechte zchladnout a rozmixujte.
3
Přidejte druhou polovinu špenátu (dodá polévce čerstvou zelenou barvu) a opět rozmixujte. Pak polévku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podávejte se zakysanou smetanou.
1
Máslo rozehřejte ve velkém hrnci s pokličkou. Přidejte cibuli, 5-6 minut ji opékejte, vmíchejte česnek a po minutě rovněž oloupanou, na kousky pokrájenou bramboru.
2
Zalijte vývarem a nechte 8-10 minut probublávat, aby kousky brambory částečně změkly. Vlijte mléko a přiveďte k varu. Poté vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu. Přiklopené vařte 15 minut, nechte zchladnout a rozmixujte.
3
Přidejte druhou polovinu špenátu (dodá polévce čerstvou zelenou barvu) a opět rozmixujte. Pak polévku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podávejte se zakysanou smetanou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Původ špenátu
Špenát pochází z Persie (dnešního Íránu) a do Evropy se dostal ve středověku. V 16. století se stal populárním v Evropě, zejména ve Francii a Anglii.
Vliv špenátu na zdraví
Špenát je bohatý na vitamíny A, C, K a kyselinu listovou. Obsahuje také železo, vápník, hořčík a antioxidanty. Je nízkokalorický a vhodný pro zdravou výživu. Pravidelná konzumace špenátu může přispět k posílení imunitního systému, zlepšení zraku, zdraví kostí a snížení rizika chronických onemocnění díky vysokému obsahu antioxidantů.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!