1
Do mísy prosejte 220 g hladké mouky, 40 g cukru moučky, špetku soli a promíchejte metličkou. Následně přidejte nastrouhanou kůru z důkladně omytého citronu a 115 g studeného másla nakrájeného na kostičky a promíchejte v rukách na sypkou drobenku. Nakonec přidejte 1 vejce a 30 ml studené vody a uhněťte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odležet na 2 hodiny do lednice.
2
Stůl pomoučete 40 g hladké mouky, těsto vyválejte na 4 mm širokou placku a přendejte do koláčové formy o průměru 28 cm. Boky formy vytlačte zbývajícím těstem, aby bylo všude rovnoměrně rozprostřené, a nožem případně zařízněte těsto na krajích do roviny. Připravený koláč dejte do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C horní, spodní ohřev. Vyndejte koláč z lednice. Dno těsta propíchejte rovnoměrně vidličkou, zakryjte pečicím papírem, dovnitř vsypte pečicí fazole (případně silnou vrstvu rýže) a pečte 15 minut. Poté opatrně vyndejte papír s fazolemi. V menší misce smíchejte 1 vejce a lžíci mléka. Koláč potřete připravenou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout.
3
V míse prošlehejte 115 g másla, 100 g cukru krupice a kůru z omytého citronu do pěny. Postupně zašlehejte zbylá 2 vejce, přidejte 100 g mandlové mouky, ½ lžičky soli a 50 g máku. Vzniklou pastou naplňte koláč. Všech 8 švestek omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na tenké plátky a těmi koláč ozdobte. Koláč pečte na 180 °C 30 minut dozlatova.
4
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Švestky potřete lžící rozpuštěného medu, aby se hezky leskly. Nakonec dozdobte lístky čerstvého tymiánu. Ten pravý koláč s chutí babího léta je hotový. Dobrou chuť!
1
Do mísy prosejte 220 g hladké mouky, 40 g cukru moučky, špetku soli a promíchejte metličkou. Následně přidejte nastrouhanou kůru z důkladně omytého citronu a 115 g studeného másla nakrájeného na kostičky a promíchejte v rukách na sypkou drobenku. Nakonec přidejte 1 vejce a 30 ml studené vody a uhněťte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odležet na 2 hodiny do lednice.
2
Stůl pomoučete 40 g hladké mouky, těsto vyválejte na 4 mm širokou placku a přendejte do koláčové formy o průměru 28 cm. Boky formy vytlačte zbývajícím těstem, aby bylo všude rovnoměrně rozprostřené, a nožem případně zařízněte těsto na krajích do roviny. Připravený koláč dejte do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C horní, spodní ohřev. Vyndejte koláč z lednice. Dno těsta propíchejte rovnoměrně vidličkou, zakryjte pečicím papírem, dovnitř vsypte pečicí fazole (případně silnou vrstvu rýže) a pečte 15 minut. Poté opatrně vyndejte papír s fazolemi. V menší misce smíchejte 1 vejce a lžíci mléka. Koláč potřete připravenou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout.
3
V míse prošlehejte 115 g másla, 100 g cukru krupice a kůru z omytého citronu do pěny. Postupně zašlehejte zbylá 2 vejce, přidejte 100 g mandlové mouky, ½ lžičky soli a 50 g máku. Vzniklou pastou naplňte koláč. Všech 8 švestek omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na tenké plátky a těmi koláč ozdobte. Koláč pečte na 180 °C 30 minut dozlatova.
4
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Švestky potřete lžící rozpuštěného medu, aby se hezky leskly. Nakonec dozdobte lístky čerstvého tymiánu. Ten pravý koláč s chutí babího léta je hotový. Dobrou chuť!