Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKřehký koláč s ostružinami a broskvemi
Albert logoAlbert logo
  • Křehký koláč s ostružinami a broskvemi

Křehký koláč s ostružinami a broskvemi

Křehký koláč s ostružinami a broskvemi
Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Vegetariánské
Oslava
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo 120 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Mouka hladká 400 g
  • Kypřící prášek 1/2 člž
  • Cukr třtinový 110 g
  • Vinný ocet 2 člž
  • Ostružiny 400 g
  • Broskev 6 ks
  • Škrob kukuřičný 5 člž
  • Cukr krupicový 125 g
  • Smetana na vaření 1 plž
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 120 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Mouka hladká 400 g
  • Kypřící prášek 1/2 člž
  • Cukr třtinový 110 g
  • Vinný ocet 2 člž
  • Ostružiny 400 g
  • Broskev 6 ks
  • Škrob kukuřičný 5 člž
  • Cukr krupicový 125 g
  • Smetana na vaření 1 plž
  • Vejce 1 ks

Příprava

1
Do mísy prosejte 400 g hladké mouky. Přidejte ½ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku a 30 g třtinového cukru. Na kostičky nakrájejte 120 g studeného másla a dejte ho do mísy. Rukou vše rychle propracujte na sypkou drobenku. Do hrnku vlijte 2 lžičky vinného octa a 120 ml studené vody a přelijte přes moučnou směs. Rukama vypracujte na hladké těsto.
2
Hotové těsto rozdělte napůl a vytvarujte na dvě koule. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte odležet na hodinu do lednice. Všech 6 broskví nakrojte odspoda do kříže a vložte do mísy. Přelijte je vroucí vodou a nechte 3 minuty odstát. Pak vodu slijte a slupku z broskví oloupejte. Rozpulte je, zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky.
3
V míse smíchejte připravené broskve, omytých 400 g ostružin, 125 g cukru krupice a zbylých 80 g třtinového cukru. Nechte 20 minut odležet, až ovoce pustí šťávu. Šťávu z ovoce slijte do rendlíku a přidejte k ní 5 lžiček škrobu. Přiveďte na plotně k varu a za stálého míchání nechte probublat, až sirup zhoustne. Hotovým sirupem přelijte ovoce a promíchejte.
4
Těsto vyndejte z lednice. První polovinu rozválejte na kruh o průměru 26 cm a tloušťce 4 mm. Těsto přendejte do koláčové formy o průměru 23 cm. Okraje přitlačte, aby vznikla hrana koláče. Dovnitř vsypte připravené ovoce. Z druhé poloviny těsta vyválejte také placku o tloušťce 4 mm. Nakrájejte ji na 1,5 cm široké pruhy. Ty postupně klaďte křížem na koláč, až vznikne mřížka. Ze zbylého těsta upleťte cop a ozdobte jím okraj koláče. V misce rozmíchejte vejce se lžící smetany a směsí koláč potřete. Koláč dejte na 10 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 200 °C a koláč pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 40 minut. Vyzkoušejte tento úžasný letní koláč!
1
Do mísy prosejte 400 g hladké mouky. Přidejte ½ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku a 30 g třtinového cukru. Na kostičky nakrájejte 120 g studeného másla a dejte ho do mísy. Rukou vše rychle propracujte na sypkou drobenku. Do hrnku vlijte 2 lžičky vinného octa a 120 ml studené vody a přelijte přes moučnou směs. Rukama vypracujte na hladké těsto.
2
Hotové těsto rozdělte napůl a vytvarujte na dvě koule. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte odležet na hodinu do lednice. Všech 6 broskví nakrojte odspoda do kříže a vložte do mísy. Přelijte je vroucí vodou a nechte 3 minuty odstát. Pak vodu slijte a slupku z broskví oloupejte. Rozpulte je, zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky.
3
V míse smíchejte připravené broskve, omytých 400 g ostružin, 125 g cukru krupice a zbylých 80 g třtinového cukru. Nechte 20 minut odležet, až ovoce pustí šťávu. Šťávu z ovoce slijte do rendlíku a přidejte k ní 5 lžiček škrobu. Přiveďte na plotně k varu a za stálého míchání nechte probublat, až sirup zhoustne. Hotovým sirupem přelijte ovoce a promíchejte.
4
Těsto vyndejte z lednice. První polovinu rozválejte na kruh o průměru 26 cm a tloušťce 4 mm. Těsto přendejte do koláčové formy o průměru 23 cm. Okraje přitlačte, aby vznikla hrana koláče. Dovnitř vsypte připravené ovoce. Z druhé poloviny těsta vyválejte také placku o tloušťce 4 mm. Nakrájejte ji na 1,5 cm široké pruhy. Ty postupně klaďte křížem na koláč, až vznikne mřížka. Ze zbylého těsta upleťte cop a ozdobte jím okraj koláče. V misce rozmíchejte vejce se lžící smetany a směsí koláč potřete. Koláč dejte na 10 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 200 °C a koláč pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 40 minut. Vyzkoušejte tento úžasný letní koláč!

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 2 dny

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 44 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 2 dny

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 2 dny

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 16 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 44 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.