1
Do mísy prosejte 400 g hladké mouky. Přidejte ½ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku a 30 g třtinového cukru. Na kostičky nakrájejte 120 g studeného másla a dejte ho do mísy. Rukou vše rychle propracujte na sypkou drobenku. Do hrnku vlijte 2 lžičky vinného octa a 120 ml studené vody a přelijte přes moučnou směs. Rukama vypracujte na hladké těsto.
2
Hotové těsto rozdělte napůl a vytvarujte na dvě koule. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte odležet na hodinu do lednice. Všech 6 broskví nakrojte odspoda do kříže a vložte do mísy. Přelijte je vroucí vodou a nechte 3 minuty odstát. Pak vodu slijte a slupku z broskví oloupejte. Rozpulte je, zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky.
3
V míse smíchejte připravené broskve, omytých 400 g ostružin, 125 g cukru krupice a zbylých 80 g třtinového cukru. Nechte 20 minut odležet, až ovoce pustí šťávu. Šťávu z ovoce slijte do rendlíku a přidejte k ní 5 lžiček škrobu. Přiveďte na plotně k varu a za stálého míchání nechte probublat, až sirup zhoustne. Hotovým sirupem přelijte ovoce a promíchejte.
4
Těsto vyndejte z lednice. První polovinu rozválejte na kruh o průměru 26 cm a tloušťce 4 mm. Těsto přendejte do koláčové formy o průměru 23 cm. Okraje přitlačte, aby vznikla hrana koláče. Dovnitř vsypte připravené ovoce. Z druhé poloviny těsta vyválejte také placku o tloušťce 4 mm. Nakrájejte ji na 1,5 cm široké pruhy. Ty postupně klaďte křížem na koláč, až vznikne mřížka. Ze zbylého těsta upleťte cop a ozdobte jím okraj koláče. V misce rozmíchejte vejce se lžící smetany a směsí koláč potřete. Koláč dejte na 10 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 200 °C a koláč pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 40 minut. Vyzkoušejte tento úžasný letní koláč!
1
Do mísy prosejte 400 g hladké mouky. Přidejte ½ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku a 30 g třtinového cukru. Na kostičky nakrájejte 120 g studeného másla a dejte ho do mísy. Rukou vše rychle propracujte na sypkou drobenku. Do hrnku vlijte 2 lžičky vinného octa a 120 ml studené vody a přelijte přes moučnou směs. Rukama vypracujte na hladké těsto.
2
Hotové těsto rozdělte napůl a vytvarujte na dvě koule. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte odležet na hodinu do lednice. Všech 6 broskví nakrojte odspoda do kříže a vložte do mísy. Přelijte je vroucí vodou a nechte 3 minuty odstát. Pak vodu slijte a slupku z broskví oloupejte. Rozpulte je, zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky.
3
V míse smíchejte připravené broskve, omytých 400 g ostružin, 125 g cukru krupice a zbylých 80 g třtinového cukru. Nechte 20 minut odležet, až ovoce pustí šťávu. Šťávu z ovoce slijte do rendlíku a přidejte k ní 5 lžiček škrobu. Přiveďte na plotně k varu a za stálého míchání nechte probublat, až sirup zhoustne. Hotovým sirupem přelijte ovoce a promíchejte.
4
Těsto vyndejte z lednice. První polovinu rozválejte na kruh o průměru 26 cm a tloušťce 4 mm. Těsto přendejte do koláčové formy o průměru 23 cm. Okraje přitlačte, aby vznikla hrana koláče. Dovnitř vsypte připravené ovoce. Z druhé poloviny těsta vyválejte také placku o tloušťce 4 mm. Nakrájejte ji na 1,5 cm široké pruhy. Ty postupně klaďte křížem na koláč, až vznikne mřížka. Ze zbylého těsta upleťte cop a ozdobte jím okraj koláče. V misce rozmíchejte vejce se lžící smetany a směsí koláč potřete. Koláč dejte na 10 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 200 °C a koláč pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 40 minut. Vyzkoušejte tento úžasný letní koláč!