1
Máslo vyjměte z lednice a nechte změknout. Vychlazenou smetanu vyšlehejte elektrickým šlehačem do šlehačky.
2
Ve větší míse promíchejte 500 g mouky s práškem do pečiva, přidejte šlehačku a máslo. Vypracujte hladké těsto.
3
Na pomoučněném vále rozválejte na tenký plát, poté dvakrát za sebou poskládejte do čtverce a opět rozválejte. Těsto rozkrájejte na zhruba 10 cm velké čtverce. Z každého rohu veďte zářezy asi do ke středu. Doprostřed dejte lžičku marmelády nebo povidel, přes náplň spojte naříznuté cípy k sobě a přitlačte.
4
Větrníčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 8 minut v troubě předehřáté na 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem.
5
Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
1
Máslo vyjměte z lednice a nechte změknout. Vychlazenou smetanu vyšlehejte elektrickým šlehačem do šlehačky.
2
Ve větší míse promíchejte 500 g mouky s práškem do pečiva, přidejte šlehačku a máslo. Vypracujte hladké těsto.
3
Na pomoučněném vále rozválejte na tenký plát, poté dvakrát za sebou poskládejte do čtverce a opět rozválejte. Těsto rozkrájejte na zhruba 10 cm velké čtverce. Z každého rohu veďte zářezy asi do ke středu. Doprostřed dejte lžičku marmelády nebo povidel, přes náplň spojte naříznuté cípy k sobě a přitlačte.
4
Větrníčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 8 minut v troubě předehřáté na 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem.
5
Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.