1
V 250 ml vlažného mléka se lžící cukru rozmíchejte droždí a nechte 10 minut odležet.
2
Do mísy prosejte 500 g mouky, přisypte 95 g cukru, špetku soli a změklé máslo. Prsty vypracujte drobenku.
3
Přidejte 3 žloutky, vanilkový extrakt a pomalu přilijte vzešlé droždí. Vypracujte vláčné těsto. Zakryjte fóliía nechte kynout při pokojové teplotě 90 minut.
4
Na makovou náplň přiveďte v kastrůlku 125 ml mlékas mákem k varu. Vsypte vanilkový cukr, lžíci cukru krupice, vlijte med a za stálého míchání vařte na mírném ohni 10 minut. Vmíchejte 1 lžíci rumu a hřebíček.
5
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s vejcem, cukrem moučkou a 1 lžící rumu.
6
Na povidlovou náplň rozmíchejte povidla se zbylým rumema 1 lžící prosátého škrobu. Dochuťte ½ lžičky skořice.
7
Na jahodovou náplň pokrájejte očištěné jahody na malé kousky. Vložte do hrnce a duste 5 minut. Vsypte kardamom, skořici,30 g cukru a škrob. Povařte 2 minuty a nechte vychladnout.
8
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte a rozkrojte na 32 kusů. Vyválejte z nich kuličky, které rozložte po 8 kusech na plechy s pečicím papírem. Opět zakryjte fólií a nechte kynout40 minut.
9
Troubu předehřejte na 170 °C. Nakynuté kuličky uprostřed rozmáčkněte dnem sklenice. Vršek koláčku povytáhněte do tvaru kraslice. Potřete rozšlehaným vejcem a střídavě plňte připravenými náplněmi v cukrářských sáčcích. Ozdobte mandlemia rozinkami. Pečte 25 minut.
1
V 250 ml vlažného mléka se lžící cukru rozmíchejte droždí a nechte 10 minut odležet.
2
Do mísy prosejte 500 g mouky, přisypte 95 g cukru, špetku soli a změklé máslo. Prsty vypracujte drobenku.
3
Přidejte 3 žloutky, vanilkový extrakt a pomalu přilijte vzešlé droždí. Vypracujte vláčné těsto. Zakryjte fóliía nechte kynout při pokojové teplotě 90 minut.
4
Na makovou náplň přiveďte v kastrůlku 125 ml mlékas mákem k varu. Vsypte vanilkový cukr, lžíci cukru krupice, vlijte med a za stálého míchání vařte na mírném ohni 10 minut. Vmíchejte 1 lžíci rumu a hřebíček.
5
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s vejcem, cukrem moučkou a 1 lžící rumu.
6
Na povidlovou náplň rozmíchejte povidla se zbylým rumema 1 lžící prosátého škrobu. Dochuťte ½ lžičky skořice.
7
Na jahodovou náplň pokrájejte očištěné jahody na malé kousky. Vložte do hrnce a duste 5 minut. Vsypte kardamom, skořici,30 g cukru a škrob. Povařte 2 minuty a nechte vychladnout.
8
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte a rozkrojte na 32 kusů. Vyválejte z nich kuličky, které rozložte po 8 kusech na plechy s pečicím papírem. Opět zakryjte fólií a nechte kynout40 minut.
9
Troubu předehřejte na 170 °C. Nakynuté kuličky uprostřed rozmáčkněte dnem sklenice. Vršek koláčku povytáhněte do tvaru kraslice. Potřete rozšlehaným vejcem a střídavě plňte připravenými náplněmi v cukrářských sáčcích. Ozdobte mandlemia rozinkami. Pečte 25 minut.