1
V hrnci rozpusťte 80 g másla, zasypte 80 g hladké mouky a lehce opečte do světlé jíšky. Po částech za stálého míchání přilévejte 350 ml vody a 350 ml mléka. Přidejte ½ kostky bujónu, 2 bobkové listy a 3 kuličky černého pepře a vařte 15 minut do zhoustnutí. Přidejte 200 g zakysané smetany a krátce provařte. Nakonec ochuťte lžičkou cukru, špetkou soli, 2 lžícemi vymačkané citronové šťávy a 120 g čerstvého kopru a rozmixujte.
2
Na pošírovaná vejce si připravte 4 vejce. Po jednom je vždy rozklepněte do malé misky. Do vody ochucené lžičkou octa, která se mírně vaří, pomalu vyklopte vejce, jedno po druhém, a nechte pošírovat. V závislosti na velikosti vejce a skutečné teplotě vody bude pošírování trvat asi 3–4 minuty. Poté vyndejte vejce děrovanou lžící.
3
Na noky uveďte v hrnci do varu 500 ml mléka, osolte a opatrně přisypte 150 g krupice. Vmíchejte 40 g másla a vařte, dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám hrnce a vařečce. Poté nechte zchladnout, vmíchejte 3 vejce a vypracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic namočených v teplé vodě vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut a sceďte. Poté je opečte na trošce oleje dozlatova.
4
Na talíř servírujte koprovou omáčku, opečené noky, zastřená vejce a ozdobte zbylým koprem. I česká kuchyně může chutnat jako příroda.
1
V hrnci rozpusťte 80 g másla, zasypte 80 g hladké mouky a lehce opečte do světlé jíšky. Po částech za stálého míchání přilévejte 350 ml vody a 350 ml mléka. Přidejte ½ kostky bujónu, 2 bobkové listy a 3 kuličky černého pepře a vařte 15 minut do zhoustnutí. Přidejte 200 g zakysané smetany a krátce provařte. Nakonec ochuťte lžičkou cukru, špetkou soli, 2 lžícemi vymačkané citronové šťávy a 120 g čerstvého kopru a rozmixujte.
2
Na pošírovaná vejce si připravte 4 vejce. Po jednom je vždy rozklepněte do malé misky. Do vody ochucené lžičkou octa, která se mírně vaří, pomalu vyklopte vejce, jedno po druhém, a nechte pošírovat. V závislosti na velikosti vejce a skutečné teplotě vody bude pošírování trvat asi 3–4 minuty. Poté vyndejte vejce děrovanou lžící.
3
Na noky uveďte v hrnci do varu 500 ml mléka, osolte a opatrně přisypte 150 g krupice. Vmíchejte 40 g másla a vařte, dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám hrnce a vařečce. Poté nechte zchladnout, vmíchejte 3 vejce a vypracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic namočených v teplé vodě vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut a sceďte. Poté je opečte na trošce oleje dozlatova.
4
Na talíř servírujte koprovou omáčku, opečené noky, zastřená vejce a ozdobte zbylým koprem. I česká kuchyně může chutnat jako příroda.