1
Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci cukru, zaliju trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout asi hodinu. Pomoučím si vál a vyválím z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a přiložím je na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.