Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKoblihy
Albert logoAlbert logo
  • Koblihy

Koblihy

Koblihy
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Masopust
Snídaně

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Cukr krupicový 40 g
  • Mléko 250 ml
  • Džem 200 g
  • Rum 3 plž
  • Olej slunečnicový 250 ml
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Sůl
  • Cukr moučkový
  • Máslo 40 g
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Cukr krupicový 40 g
  • Mléko 250 ml
  • Džem 200 g
  • Rum 3 plž
  • Olej slunečnicový 250 ml
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Sůl
  • Cukr moučkový
  • Máslo 40 g

Příprava

1
Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci cukru, zaliju trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout asi hodinu. Pomoučím si vál a vyválím z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a přiložím je na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.
1
Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci cukru, zaliju trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout asi hodinu. Pomoučím si vál a vyválím z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a přiložím je na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 10.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě 2 dny

Od 03.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě 2 dny

Od 10.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě 2 dny

Od 03.07.2024 do 16.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.