Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKnedlo vepřo zelo
Albert logoAlbert logo
  • Knedlo vepřo zelo

Knedlo vepřo zelo

Knedlo vepřo zelo
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Masopust
Hlavní chod

Ingredience

Složení
10 porcí
  • Sůl
  • Vepřová krkovice 1,5 kg
  • Pepř
  • Kmín mletý 1 člž
  • Česnek 5 strouž.
  • Cibule 5 ks
  • Sádlo 145 g
  • Mouka hladká 1 plž
  • Zelí kysané 2 ks
  • Slanina vcelku 200 g
  • Cukr krupicový
  • Kmín celý
  • Mouka hrubá 900 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Mléko 250 ml
  • Houska 3 ks
  • Vejce 2 ks
  • Máslo 50 g
  • Sůl
  • Vepřová krkovice 1,5 kg
  • Pepř
  • Kmín mletý 1 člž
  • Česnek 5 strouž.
  • Cibule 5 ks
  • Sádlo 145 g
  • Mouka hladká 1 plž
  • Zelí kysané 2 ks
  • Slanina vcelku 200 g
  • Cukr krupicový
  • Kmín celý
  • Mouka hrubá 900 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Vaječný žloutek 2 ks

Příprava

1
Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Dvě cibule nasekejte najemno a rozprostřete je do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte 100 g sádla, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny.
2
Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Zhruba 45 g sádla rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte tři pokrájené cibule. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3
Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout.
4
Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
5
Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva.
6
Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
7
Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.
1
Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Dvě cibule nasekejte najemno a rozprostřete je do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte 100 g sádla, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny.
2
Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Zhruba 45 g sádla rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte tři pokrájené cibule. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3
Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout.
4
Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
5
Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva.
6
Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
7
Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 17 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 17 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 17 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 17 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.