1
Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Dvě cibule nasekejte najemno a rozprostřete je do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte 100 g sádla, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny.
2
Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Zhruba 45 g sádla rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte tři pokrájené cibule. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3
Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout.
4
Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
5
Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva.
6
Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
7
Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.
1
Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Dvě cibule nasekejte najemno a rozprostřete je do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte 100 g sádla, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny.
2
Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Zhruba 45 g sádla rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte tři pokrájené cibule. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3
Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout.
4
Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
5
Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva.
6
Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
7
Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.