1
Troubu předehřejte na 200 °C. Huse odlomte křídla, spolu s drůbky je využijete na vývar. Špičkou nože propíchejte kůži, ale nepropíchněte maso. Břišní dutinu hodně osolte a opepřete a vložte do ní 2 půlky mrkve, 2 rozpůlené řapíky celeru, česnek, tymián a šalvěj. Kuchyňským provázkem svažte nohy k sobě. Husu osolte a opepřete zvenku a položte ji prsy nahoru do pekáče, nejlépe s mřížkou.
2
Husu pečte hodinu, až začne zlátnout. Průběžně odebírejte naběračkou vypečené sádlo. Snižte teplotu na 180 °C a pečte husu další 2 hodiny dozlatova. Čas pečení přizpůsobte váze husy, nebojte se péct ji déle.
3
Zatím si připravte husí vývar na přípravu šťávy. Křídla a drůbky vložte do menšího hrnce. Přidejte zbylou mrkev a řapíkatý celer, obě půlky cibule, petržel, bobkový list, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a vařte 2 hodiny, občas sbírejte pěnu. Vývar slijte, z povrchu odstraňte tuk a dejte stranou.
4
Upečenou husu vyjměte z trouby na prkénko a nechte ji 20 minut odpočívat.
5
Na omáčku slijte z pekáče tuk a zbytečky a zahřívejte v rendlíku na vyšším plameni. Přidejte víno a svařte asi na 3/4 původního objemu. Přilijte zhruba 400–450 ml husího vývaru. Svařte opět na ¾ původního objemu. Osolte a opepřete, vmíchejte máslo a povařte do zhoustnutí. Šťávu přeceďte, vlijte do omáčníku a podávejte s husou.
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Huse odlomte křídla, spolu s drůbky je využijete na vývar. Špičkou nože propíchejte kůži, ale nepropíchněte maso. Břišní dutinu hodně osolte a opepřete a vložte do ní 2 půlky mrkve, 2 rozpůlené řapíky celeru, česnek, tymián a šalvěj. Kuchyňským provázkem svažte nohy k sobě. Husu osolte a opepřete zvenku a položte ji prsy nahoru do pekáče, nejlépe s mřížkou.
2
Husu pečte hodinu, až začne zlátnout. Průběžně odebírejte naběračkou vypečené sádlo. Snižte teplotu na 180 °C a pečte husu další 2 hodiny dozlatova. Čas pečení přizpůsobte váze husy, nebojte se péct ji déle.
3
Zatím si připravte husí vývar na přípravu šťávy. Křídla a drůbky vložte do menšího hrnce. Přidejte zbylou mrkev a řapíkatý celer, obě půlky cibule, petržel, bobkový list, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a vařte 2 hodiny, občas sbírejte pěnu. Vývar slijte, z povrchu odstraňte tuk a dejte stranou.
4
Upečenou husu vyjměte z trouby na prkénko a nechte ji 20 minut odpočívat.
5
Na omáčku slijte z pekáče tuk a zbytečky a zahřívejte v rendlíku na vyšším plameni. Přidejte víno a svařte asi na 3/4 původního objemu. Přilijte zhruba 400–450 ml husího vývaru. Svařte opět na ¾ původního objemu. Osolte a opepřete, vmíchejte máslo a povařte do zhoustnutí. Šťávu přeceďte, vlijte do omáčníku a podávejte s husou.