1
Předehřejte troubu na 190 °C. Mouku, 85 g másla, 50 g cukru a sůl míchejte v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promíchejte do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujte na pomoučněném válu dohladka. Pak ho rozválejte, vyložte jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 10 minut do chladničky. Pak pečte v předehřáté troubě 10 minut. Sundejte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5 minut.
2
Mezitím udělejte náplň. V těžké pánvi pomalu zahřívejte 200 g cukru a 3 lžíce vody. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak zesilte plamen a nechte cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhněte z ohně, vmíchejte 100 g másla a pak 200 g smetany. Přiveďte znovu k varu, prudce vařte a míchejte, až směs zhoustne. Pak přidejte ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na koláč a dejte na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Nechte 10 minut chladnout a podávejte. Koláč chutná teplý i studený.